Dag 33 Mbagala-Temeke

Hej! Idag kan jag stolt presentera att all byggprojekt är färdigt. Kiosken och lillhuset. Det tog exakt en månad. Jag har fortfarande inte hunnit med att köpa in varor till kiosken. Har planerat att storhandla på Tisdag. Sen är målet att öppna kiosken i slutet av nästa vecka.
Lillhuset.
Rummet blev rosa på insidan.
Människorna röstade till slut fram Mr. president Magufuli 2015. CCM kan regera i 10 år till. Grattis. Hoppas du kommer att göra ett bra jobb för att ta hand om ditt folk. Minska korruption, arbetslöshet och fattigdom. Bättre sjukvård och bättre skolor för våra framtida barn i Tanzania. Vi tror på dig. Idag var jag och besökte en av soptipparna. Det var hemskt att se så mycket sopor överallt. Jag vet knappt vart jag ska börja sortera !!Tänkte jag under hela tiden.
Det här är i Temeke. Här slänger man allt och sen sorterar man. Resterna slängs sedan i en annan soptipp där man gräver ner allt och som sedan blir till jord. Det finns ingen konkret återvinningsstation i Dar es Salaam. Kunskap inom källsortering finns knappt.
Det här är en kärra full av sopor som har hämtats från någonstans. Kanske från ett hem av en privatperson.
Han hämtar soporna och sedan får betalt av dem han hämtat av.
Andra får betalt per månad av soptipp chefen. Där sophämtningen ägs av ett företag. Jag ser att här finns det massor att göra när det gäller sophantering i Dar es salaam. Imorgon ska jag ha ett möte med en av företagen som jobbar med sophantering och miljön. Behöver ha svar på en del saker. Det behövs ju en förändring tycker jag. Nu ska jag äta lite. Har bara ätit frukost idag så jag är ganska hungrig. Ha en trevlig Lördag.

Dag 28. Mbagala Chamazi

Hej! Det är fortfarande oroligt i landet. Igår natt hörde man explosioner. Explosionerna kom från Maij matitu som inte ligger långt från Chamazi. Väldigt läskigt. Sov inte mycket inatt. Man har ännu inte klargjort vem som vann valet och vem som blir den nya presidenten. Det sägs att imorgon avgörs allt. Under gårdagen har man hört att CCM försökte fuska genom att stjäla 100 st boxar med valresultaten från CHADEMA. Och att CHADEMA gjort likadant tillbaks. Det hela låter som ett barnkalas. Och dessa kandidater ska om några dagar styra landet?
Gårdagens bild när vi spännande följer valkampanjen på tv. Byggmästaren Lucas har röstat på Chadema han med.
Idag gick vi upp klockan 0500. Mamma drog till marknaden för att köpa påfyllning av varor till vår lilla marknad.
När hon kom tillbaka från marknaden satt vi och rensade och sköljde av grönsakerna.
Nu är kiosken helt färdigt byggt. Här ser ni resultatet. Rosa kiosken. Nu fattas bara varor och sedan kan vi öppna. När det har lugnat ned sig lite i staden så ska vi åka och handla in varorna. Just nu är det inte läge för det och priserna har höjts på allt. Tycker synd om alla människorna i byn som inte har råd. Inte ens att köpa en tomat. Varje dag knackar man dörr och frågar om det finns något jobb. När ska världen bli rättvis för dem som ABSOLUT inget har???

Dag 26 Mbagala!

Hej!
Bild från igår. Målning på vägg och dörr. Fortsättning av målning sker idag. Och förhoppningsvis så kommer det att hinna måla väggfärgen idag. Ni kan aldrig gissa vilken färg jag har valt att ha.
Idag står jag och Keisha och säljer grönsaker hela dagen. Killen som jobbade hos oss och tog hand om försäljningen tidigare har rest hem på grund av familjesjukdom. Nu söker vi någon ny. Till dess får vi sköta försäljningen själva.
Men sanningen är att jag är trött och seg idag. Mamma och jag hade uppe sitta kväll igår. Vi satt och pratade till klockan 23.00. Idag vaknade mamma klockan 0700 och i vanliga fall brukar hon vakna vid klockan 0500. Inga mer uppe sitta kvällar, jag är för gammal för sånt säger hon.
Imorgon är det valdag. Då kan det bli stökigt i byn. Mamma rekommenderar att jag ska hålla mig inomhus hela dagen. Men jag hoppas att valröstningen blir lugn och sansad. Nu måste jag springa tillbaka och jobba lite. Idag är det jobbigt varmt. Men det är kul att försäljningen av isglass går väldigt bra. Ha en fin dag.

Dag 24. 3 dagar kvar till val

Hej! Nu är det bara 3 dagar kvar till valomröstning i Tanzania. Man kan känna vibbarna i landet. Det är mycket diskussioner och debatter kring valet. Dom stora kandidaterna är CCM och CHADEMA. CCM har i många år styrt landet. Men nu har dom flesta människorna tröttnat på CCM. Många människorna i Mbagala vill ha en förändring och kommer därför att rösta på CHADEMA. Jag är inte så insatt men mamma röstar på CHADEMA . Min åsikt är att Tanzania är ett vackert land med många förutsättningar. Det behöver en bra ledare som bryr sig om befolkningen och INTE sin egen ficka. Inte förens då kan mycket förändras till något bättre här i landet. Vi får hoppas på det bästa.
Gårdagens terrasbyggning. Utanför kiosken.
Igår stod jag själv vid grönsakkiosken och sålde grönsaker hela dagen . Nu kan jag alla grönsaker utantill på Swahili.
Byggmästarna Lucas och Simon lärde mig en del swahili under dagen.
Dagens bild när jag provgår genom kiosken. Nu är det inte mycket kvar innan allt blir helt färdigbyggt.
Idag har jag och Lucas varit och handlat material till Lill huset. Fönster och dörr. Som också byggs idag. Det är massa byggprojekt att hålla reda på men det är kul. Idag är det nästan jobbigt varmt ute. Solen steker. Just nu sitter jag inne i huset med fläkten på och dricker en massa vatten. Måste nog ut snart och kolla bygget. Jag ska hjälpa mamma med maten med . Idag ska vi grilla kött och laga egna pommes. Hörs snart igen. kram

Dag 19. Hemmadag Mbagala

Redan dag 19. Vad tiden går fort. Och allting har gått så fort. Kiosken är nästan färdigt byggt. I fredags så va några snubbar här och satte dit några hyllor.
Nu när inredningen snart är klar så är det bara varorna som saknas. På tisdag blir det storhandel. Sen blir den ny öppningsfest och ni är välkomna.
Mamma är nöjd. Äntligen säger hon. Nu kan jag driva något eget och försöka försörja mig själv än att dagarna går till ända utan att tjäna ett öre.
Imorse när vi käkade frukost jag och Keisha.
Min fruskot...Te chapati och vintonbowa.
Jag och mamma.
Gårdagens stranddag vid Bahari beach Hotel.
Nöjd Keisha som älskar att bada.
Och jag älskar att njuta och bara chilla vid stranden.
Idag jag lika trött som denna katt som ligger och sover i min sko just nu. Blev väckt klockan 0500 då mamma och Saidi drog för att handla in påfyllnings varor till grönsaksboden.
Jag tror att jag ska ta och blunda lite i några minuter. Sen ska jag hjälpa mamma med maten. Idag ska vi laga banangryta med kött. Trevlig Söndag.

Dag 14 strömavbrott mbagala

God kväll! Här sitter jag i mörkret. Tur att man har en pannlampa på sig. Strömavbrott har blivit en vardag. Strax efter klockan 19.00 så går strömmen. Den kommer och går hela tiden. Ända tills klockan blir 22.00 om kvällarna. Det är väldigt irriterande. Vi tror att det är något fel på mammas ström. Vissa grannar har inte samma problem. Det är vi och några andra som bor lite längre bort som har det här problemet. Imorgon kommer en elektriker. Får se om han kan hjälpa oss.
Har räknat kvällens kassa redovisning från grönsaksförsäljningen . Ingen hög försäljning idag. Mest sålda var Embe mini mango och Ndizi söt bananer.
Kiosken är nu klar invändigt. Jag är nöjd med resultatet.
Golv, innertak , målning klart.
Såhär ser det ut från utsidan. När man öppnar dörren så kommer det vara järngaller emellan kunden och säljaren.
Här har vi honom. Byggmästare och vän Lucas. Efter hans mästerverk i 2012 då han byggde hela insidan av det stora huset., så vill jag inte ha någon annan. Lucas är noggrann gillar att jobba och vi kommer bra överens. Inom 9 dagar så har han byggt färdigt hela insidan av kiosken och byggt upp ett litet hus som idag blev färdigt. Nu är det bara insidan kvar. Väldigt bra jobbat tycker jag. Allt måste bli klart innan jag reser tillbaks. Fortfarande mycket kvar. Men vi tar en dag i taget. Måste få uppleva att sälja ris och böner innan jag reser hem till Sverige. Det är mitt mål. God natt gott folk. Nu är strömmen tillbaks. Sätter på fläkten och går och lägger mig. Det är varmt idag så fläkten måste vara på.

Dag 10 En fredag i Mabagala Chamazi

God Fredag! Sitter i soffan och dricker dricka och är nöjd över fredagens resultat. Idag har det vart full fart med byggprojektet. Golv och lister är satta i kiosken. . Det blev riktigt bra.
Här kan ni se förebild
Och här kan ni se efterbilden. Skål för den.
Byggprojekt nummer 2 . Gest house. Här bygger 2 unga killar upp ett gästhus. Här ska bland annat Saidi bo. Han som jobbar åt mamma och står och säljer grönsaker. En house boy. Stakarna just nu sover han på golvet inne i förvaringshuset. Men snart ska han få ett riktigt litet hus att sova i.
Gårdagens aktivitet. Jagade svarta plastpåsar. Min dagliga syn i Mbagala. Hemskt var det skräpas ned med plastpåsar. Speciellt dom svarta små plastpåsarna. Dom ligger överallt i varje litet ställe du tittar åt. Det tycks inte beröra befolkningen så mycket men när jag nämner problemet så verkar dom medvetna om det. Har visat här hemma att jag vill att plasten ska slängas i plaståtervinningspåsen som jag tog med mig hemifrån och det funkar alldeles utmärkt . Och när vi är ute och handlar så försöker jag visa att man inte behöver plastpåse till allt. Men frågan är ju då, hur ska jag återvinna denna plast?. Något jag ska ta reda på det.
Middags vila med bästisen. Ni får ha en fortsatt fin fredag. Som ni ser så går allt fint här. Och imorgon fortsätter jobbet. Nu ska jag, mamma , Keisha och Saidi sitta och ljuga lite för varandra. God kväll.

Dag 7 Mbagala!

God kväll! Blev ett sent inlägg idag. Har pratat med min kära syster på Skype. Dagarna bara rinner förbi , jag har redan varit här i en vecka. Vart tar dagarna vägen. Men hursomhelst så har bygget börjat. Igår var elektrikern på plats hela dagen och idag var det två byggmästare på plast och la in innertak i kiosken.
Här jobbar man ända tills det mörknar. Får ta en bättre bild imorgon. Imorgon kommer Lucas att lägga raf floor för att sedan kunna lägga kakel.
Här är en bild på ingången av kiosken från insidan av muren.
Igår var jag på stor shopping. Handlade färg , kakel och gipsum powder.
Lyckades fånga en bild på den här vackra fjärilen idag. Ser lite ut som Tanzania flaggan. Var hos frillan idag. Betalade cirka 40 kr för att klippning och inpackning. Tror att det blir resor till Tanzania för att klippa sig framöver. Eller inte. Får blir ett kort inlägg idag. Kram och god natt.

Mbagala Dag 5.

God kväll! Redan inne på 5e dagen hemma hos mamma. Idag kom (FUNDI) byggmästaren och kickade på bygget. Tidsperioden och priset blev bra. Allt kan bli klart inom en vecka. Imorgon kommer man att börja med golvet. De kommer att riva upp cementgolvet för att senare kunna lägga klinkers. Den här gången kommer jag att bara köra med arbetskostnaden. Färg, klinkers, cement etc. kommer jag att handla in själv. Det ska bli skönt att få komma igång.
Den dagliga grönsaks försäljningen går bra. På 5 dagar så vi fått in 70.000 tsh nästan 350 kr svenskar. Det är en ganska ok summa för att vara mbagala. Mamma är nöjd. Från att få in cirka 3000 tsh dagligen ligger vi nu på cirka 16.000 tsh dagligen . Och mer försäljning kommer det att bli när den stora kiosken öppnas. Där kommer mamma också att kunna sälja matvaror som tillexempel ris, socker, böner, salt mm. Det kommer att bli så bra.
Varje gång jag kommer hem så lyckas katten ha få kattungar. Det kan inte vara så hälsosamt att vara gravid så många gånger. Men dom är ju så söta.
Idag har det regnat nästan halva dan så jag ock Keisha har haft en pysseldag. Lagat egna smycken och spelat kortspel. Bland annat så lärde jag henne vänd tian. Efter 2 år i skolan så har Keisha lärt sig en del engelska och vi kan kommunicera. Hon förstår mycket. Det är jättekul.
Kul att ni hänger med. Nu ska jag stänga ner datorn innan det blir för sent. Här blir man väckt klockan 0500 av tuppen. Men jag lyckas ligga kvar till klockan 0700. Det är otroligt att man kan gå upp så tidigt varjedag. Det är ju helt omöjligt hemma i Sverige. Hos mamma får man absolut inte sova till 0900....då kommer hon med kvasten;) Det är jobb att ta hand om ett hus säger hon. Det ska städas varjedag, krattas, kanske tvätta , djuren ska matas och det ska lagas mat.
Jag måste bara avsluta med att visa Aloevera växten som mamma har odlat. Tufft eller hur. Någon dag ska vi laga Aloeverasaft säger Keisha. Väldigt bra för magen. Ok folkens God natt! Hörs

Tillbaks till Mbagala (Byggprojekt Kiosk)

Hej! Nu var det äntligen dags att börja blogga igen. I tisdags natt landade jag i Dar es salaam. Checkade in på närmsta hotell som hette Transit hotell. Där sov jag i några timmar sedan tog jag taxin hem till mamma. Och som vanligt blev jag lyckligt bemött. Det är alltid härligt att få se dem igen. Ännu roligare är att få se Keisha växa upp.
De växer fort, som man brukar säga. Hon har redan fått större fötter än mig.
Men mamma hon blir bara mindre och mindre. Men också klokare.
Den nya tillskottet. Ute terrass. Hade vi inte sist jag var hemma. Och det var för cirka 7 månader sedan.
Sist jag var hemma i Mbagala så byggde vi en kiosk. Men kiosken blev aldrig färdig. Men som ni kan se till vänster om bilden så är "fönstret" på plats. Den här gången ska jag bygga invändigt av kiosken. Måla, sätta innertak, hyllor och köpa in matvaror ect. Imorgon ska jag ringa den aktuella byggmästare för jobbet. I väntan på att den riktiga kiosken ska bli klar så har mamma byggt en liten marknadskiosk där hon nu säljer grönsaker. Jag har själv stått där några gånger, igår och idag. Har hittills bara sålt bananer och lockat till mig konstiga männ och killar som vill gifta sig. Tror nog att jag avstår att stå där, innan jag blir gift med halva Mbagala. Tur att mamma har lyckats hitta en kille som kan jobba.. Saidi heter han. Ung och trevlig kille som gör ett bra jobb. Jag får ta hand om ekonomin istället ,så länge .
Jag är så stolt över min mamma. Att hon mer än gärna vill ha ett jobb för att sysselsätta sig själv. Driva och tjäna sina egna pengar. Såklart att jag vill hjälpa! Låt denna resa och byggprojekt bli lyckad precis som alla andra byggprojekt. Hoppas ni hänger med på resan ännu en gång! Kram Kram

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!