Dag 39 AVSLAPPNINGSDAGEN

AVSLAPPNINGSDAGEN!

Klockan ringde vid 08.00 imorgon denna söndag. Trots all spelande musik inatt så har jag kunnat sova väldigt gott. Frestelsen för att åka till stranden idag var liten. Ingen blå himmel eller sol. Bara mörka moln överallt. Vi bestämde oss för att avboka badturen idag och ringde genast vår chaufför Ben för att avboka honom. Eftersom det inte blev något bad idag så fick jag en sådan lust att träna på egen hand. Jag tog fram min favorittidning som jag har tagit med mig från Sverige. MAGAZINE FITNESS. Bläddrade direkt till sidan med hemma träning och där hittade jag TABATA HEMMATRÄNING.
TABATA är en höginstensiv intervaller som maxar konditionen och förbränningen samt ger starka och uthålliga muskler. Det finns flera olika TABATA former men jag valde den så kallad TABATA CIRKEL INTERVALL. Jag valde då 5 olika övningar som jag tycker bäst om. Dessa övningar kör du sammanlagt tre gånger. Alltså 10x3. Jag tog min tid på 30 minuter plus stretchning. Allt beror på dig hur du vill ha ditt träningspass.

Mitt pass idag såg ut såhär för er som är intresserad av träning.

5 minuter hopprep som uppvärmning. Kör eget tempo det viktigt är att få värma upp kroppen.

ÖVNING 1

Dragspel + situps 30 stycken

Du lägger dig ned på marken sträcker ut armarna och benen. Sedan lufter du på armarna och benen samtidigt så de möts i mitten av magen. Böj knäna till bröstkorgen och sträck ut armarna. Fokusera rakt fram med blicken. Efter 10 stycken kör du vanliga 10 situps sedan tillbaka till 10 stycken dragspel.

BRA JOBBAT!

Nu går vi till ÖVNING 2

BURPIES

Från stående går du ned på golvet och gör en armhävning. Efter den uppförda armhävningen går di tillbaka till stående och hoppar upp med fötterna och sträcker upp händerna långt upp att du nästan når taket. 10 stycken ska du göra! KOM IGEN!

ÖVNING 3

UTFALLSHOPP

Du använder dig av utfallrörelser med att böja dig framåt med ett ben i taget. På denna övning ska man egentligen hoppa i luften samtidigt som man byter ben. Men mina knän är svaga så jag brukar göra den milda varianten. Sträck ut höger ben långt fram och böj benen, Ta tillbaka benet och ta sedan det andra benet fram. Upprepa rörelsen.  10 stycken, det KLARAR DU!

ÖVNING 4

VANLIGA KNÄBÖJ

Detta är min favorittövning om ni vill veta. Sträck på ryggen och titta rakt fram. Håll händerna på höften eller använd dem samtidigt med rörelsen. Du märker hur om du testar själv. Böj benen så långt du kan, viktigt att du nu tittar uppåt för att få en rak rygg. Puta med rumpan. 10 stycken upp och ned i normal rörelse. Känns det bak på benen, framsida lår och rumpan så gör du övningen HEEELT RÄTT!

ÖVNING 5

HOPPREP

60 minuter hopprep i hög fart du kan. Testa din kondition. Håll rak hållning och hoppa med avspänd kroppshållning. Fokusera blicken framåt och håll armarna utanför kroppen.

HOPPA DIG  I FORM!

Nu var de det alla 5 övningarna/stationerna. Men det är inte över. Vi ska utföra samma sak igen 2 gånger till. Detta för bäst effekt.

TABATA PASSET kan du göra nar du vill och hur du vill det är upp till dig. All övning ger bra effekt. Försök att hitta dina 5-6 basövningar eller mer. Sedan kan du alltid byta ut en övning eller två efter tiden när du känner att du tröttnar. Köp gärna tidningen och få nya tips och råd om just hemma träning.

Hemma träning är ett perfekt metod för upptagna människor som inte har tid att ta sig till ett pass eller gym. Också för dem som befinner sig utomlands som tillexempel mig. Jag älskar att träna och att ta sig till en träning studio här är lite för komplicerat. Därför kan jag snabbt och enkelt använda mig av hemma träning och mina egna basövningar. Tiden finns alltid om man verkligen vill träna.

KÖR HÅRT OCH FUSKA INTE!

 

Efter träningen blev det storstädning och tvättning av smutsiga kläder. Sedan fanns det ingenting att göra. Svin tråkigt. Men jag lyckas ofta hålla mig sysselsatt. Till sist satte jag mig vid Tonje som satt och läste i sin serietidning. Hon bara såg på mig och sa . Jag Fattar inte vad du får energin ifrån ibland. Jag satte med då den för att skriva veckoplanen för veckan och dessutom skrev vi mail till Altaposten som vill veta hur vi har det.  Om vi har kommit igång med bygget osv. Imorgon blir det förhoppningsvis att åka in till stan och ta ut mer pengar till Dennis (fundi). Han ska nu denna vecka börja sätta dit takplåt på taket. Ser framemot detta.

Annars har jag på sätt och vis tillbringat min dag ensam. Fråga mig inte vad Tonje har gjort. JO INTE ETTSKIT. Bara ätit sovit och bajsat. 
Första platsen var att lägga sig sova på golvet och där låg hon i någon timme. Men efter en stund blev det inte så behagligt och då....
 hittade hon sin plats för resten av dagen. Fråga mig inte varför hon har kudden mellan benen.
Hon kan inte sova utan en kudde mellan benen säger hon. Efter att vi ordnat de nya kuddarna så har hon andvänt den gamla mellan benen såhär!!!! hahahhaahha

Våra vackra hundar;)

Nu ska jag gå ned och laga mig omelett sedan blir det att lägga sig tidigt.  Hoppas att ni har haft en bra helg.

 GOD NATT!

 

 

 


Dag38 (SUNRISE HOTEL)

Hej hej!

Sitter här ute vid balkongen och njuter. Lyssnar på musik och jag försöker lista ut hur många ödlor vi har på vår vägg här ute. Tror jag såg den största ödlan någonsin men nu är den borta. Vinden blåser varmt och skönt. Livet kan vara underbart ibland.

Dagen började med att vår gamla Chaufför Laurent idag hämtade upp oss. Klockan 9.00 tutade han med bilden utanför vårt hus. Jag och Tonje såg på varandra och tänkte, Är han här redan nu? Vi avtalade ju klockan 10.00!!?. Halvnakna som vi var och håret stod åt alla håll var vi tvungna att skynda på. Men han fick faktiskt vänta tänkte jag, vi sa ju faktiskt klockan 10.00. Men eftersom vi är flexibla så kom vi iväg ganska snabbt. Först hämtade vi upp mamma och Keisha. Samma sak där, mamma skrek. KLOCKAN 10.00 sa ni ju. De var långt ifrån klara så vi blev och vänta liten stund tills de blev klara. Under tiden så gosade vi med katterna.

Till slut så kom vi iväg. När vi började närma oss SOUT BEACH så stoppade vi till på ett ställe som sålde Baddräkt. Där köpte vi den rödaste baddräkten i Afrika. Men den satt som en spik i väggen på henne.

Först tänkte vi vara på SOUTH BEACH men där var allting bara så fel. Det fanns ingen hotel spirit.  Vi gick då  bara in och tog strand vägen till SUNRISE HOTEL som bara låg 5 minuter ifrån. När vi kom fram kändes det som att vara hemma. SUNRISE HOTEL är ett väldigt mysigt och trevligt ställe.

Direkt när vi kom fram så hoppade vi i vattnet. Först var det bara jag, Tonje och lilla Kesiha. Men efter en stund tvingade vi på mamma att hoppa in. Hon var ju som fisken i vattnen. Hon kunde knappast stå av de tunga vågorna. Men hon skrattade och man såg det på henne att hon hade roligt.

Tiden blev bara senare och senare. Vågorna blev bara större och större. Till slut sa vi ifrån till keisha att gå och sätta sig hos mamma en stund. För att jag och Tonje ville kunna hoppa i de stora vågorna. Keisha hade iför sig sin lilla badring. Men eftersom hon inte kan simma och om de stora, starka vågorna skulle träffade henne så skulle hon inte ha en chans. Men när jag och Tonje hade lekt av oss lite så kunde hon komma tillbaka och vi var då badvakter igen.

Idag tog vi sjukt mycket bilder. Tonje har ju en super vattentät Kamera som är perfekt att ha med sig när vi badar. En kamera vi väldigt ofta använder medans vi badar. Idag var det nära att det inte blev några fototagningar i vattnet mer i framtiden.
 Aktiv som jag var med bild tagningarna på Tonje och keisha så kom världens våg och kamera sladden man har runt handleden gled av och jag tappade kameran. Ser bara hur vågen tar den med sig och försvinner. Jag skrek….Jag tappade kameran tonje, jag tappade kameran! . Vi började att leta som fan över hela havet där den försvann. Vi bad alla runtomkring att hjälpa oss att leta.

Nästan hela strand befolkningen som badade just då hjälpte oss att leta. Efter 30 minuters letande tappade Tonje hoppet. Vi kommer aldrig att hitta den, det är bara att glömma. Skit samma, synd med bilderna men kameran kan man alltid köpa en ny. OK ERICA? Kom så går vi och äter nu.

Jag ger oftast aldrig upp hoppet och mådde så fruktansvärt dåligt. Jag bara svarade att jag inte var hungrig och fortsatte att leta där ute i det stora havet. Gick runt och pratade för mig själv. SNÄLLA SNÄLLA låt mig hitta den. Om det nu finns en gud, så hjälp mig. Efter en stund kommer Tonje och ber mig snällt att sluta leta. Jag gav mig till slut med letningen och mådde fortfande dårligt trots Tonje lungade mig och nämde hela tiden att det inte var några problem. Vi tog då en liten promenad för att lämna in en baderingen vi hade lånat i en timme. På väg tillbaka till vårt bord så ville jag gå till vattnen än gång till.

Där stod vi med våra fötter ner i vattnet och såg ned mot vattnen. Jag pekade och sa försiktigt att här typ var det jag tappa den. Och jag tror att vågen tog den mot havet. Men medans vi stod och tittade ner mot vattnet ser Tonje något. Bandet till kameran. Och när hon drar den upp från vattnet trodde jag att jag såg gud ge den till Tonje. Overklig känsla att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Jag hoppade och kramade Tonje. Folket trodde nog att vi hittat den diamant stenen. Men just vid detta tillfälle var jag nog gladast av att se kameran och inte en Diamant sten.

Vi kan fortfarande inte fatta att vi hitta den i det stora havet. Tänk om vi hade slutat letat eller kommit några minuter senare. Då hade vi kanske aldrig hade hittat den.

TACK GUD TACK ÖDET!

Här kommer lite goda bilder från idag. Luta er tillbaka och njut!


Inga komentarer på bilden ni ser längst ned till vänster;)


Lite bilder på mig!


Och en till;)

Men här kommer två dagens roligaste bilder. Tonje blir tagen av vågen och har den vackraste utseendet.
Lilla kesiha nedgrävd i sanden. Stakarn blev nästan nedtrampad av en som gick förbi..Han såg inte hennes lilla huvud som stack upp ur sanden;) Det är händer ju hela tiden att folk gräver ner sina barn i sanden på stranden:)


Me like;)


Dag 37 (Inga småkryp inatt)

Hej hej mina läsare!

Kvällens plan är att till klubben här bredvid och sno eller göra sönder deras generator. För inatt ska de inte förstöra min sömn. Har bara sovit i två timmar i högst inatt. Klockan 03.00 började spela den riktiga trum musiken. Det var så högt att jag trodde mina öron skulle sprängas. Ni vet hur det brukar kännas ute på krogen när man kommer för nära högtalarna? Så kändes det. Men nu låg jag i sängen och var inte ute på någon galen dansklubb. Därför har min dag idag varit jobbig, trött hela dagen. Klockan 09.00 kom vår chaufför Dennis. Under hela bilresan till Milimani city tvingade jag mig själv att sitta vaken. Jag ville helst inte somna för jag ville hela tiden ha kontroll på trafiken. Känns inte tryggt att somna och sedan vakna upp vid något dike för att vi har krockat eller något. Jag vill ha koll på varje ögonblick. Till slut kom vi fram. Resan tar ju cirka en timme allt på grund av hur trafiken ser ut.


 
Väntan på vår Taxi Ben så kunde jag inte hålla ögonen öppna!

Först var vi tvungna att äta något eftersom vi inte hade ätit någon frukost. För mig blev det en kaffe Latte och en hamburgare utan ost. Efter vår nyttiga frukost var det shoppingdags. Med shopping menar jag mat och allt annat som vi behövde. Inga skor eller en söt väska här inte. Såklart det frestar lite att shoppa men sådana saker har jag varken tid eller råd till just nu. Topp på listan idag stod det mosiqitonät (myggnät) och nya kuddar. Höll ju nästan på att bryta nacken varje natt med de kuddarna vi hade. Hårda som sten var de. Men inatt får vi sova som prinssessor. Förutom all dessa musik som måste vara igång 12 timmar per dygn. 19.00 till 07.00. Har aldrig hatat musik så mycket som jag just nu. Musik, musik överallt. Till och med vår chaufför Ben spelar musik hela tiden. Mest är det Celindion "Because Im you lady and you are my man". Jag kommer nog lyssna sönder den låten innan jag reser hem.


KaffeLatten made my day! Denna bild är tillängdad till Jacob min älskling<3Efter vår snabba och fexibla shoppingrunda så körde vi hemåt. Trött som tusan var jag men tvingade mig att vara vaken. När vi äntligen var hemma så gällde inget annat än säng för mig. Jag tog mig och åt ett par brödskivor och sedan la vi oss båda och sov. Med våra nyinhandlade kuddar så sov vi djupt. Efter några timmars sömn och återhämtning så vaknade vi upp. Vi båda kändes oss då matta och varma. Vi tror att båda fick lite småfeber. men efter lite vatten och världens bästa Ipren så mådde vi genast bättre.


    Att posera inne i ett mosqitionät är en konst ;) UUuuu


Tonje hängde då genast upp mosqito nätet och efter hårt abtete med att få upp skruvarna så var nätet på plats. inatt blir det fritt från småkryp som käkar på oss. När klockan började närma sig kvällen så var det matdags. Strömmen var då inte tillgänglig så jag satte på mig min vackra huvudlampa och gick ned till köket. Idag lagade jag köttgryta med lök. broccoli med pasta.
Men precis när vi hade ätit klart så kom strömmen tillbaka. Och det tackar vi president Jakaya Kikwete för.
När strömmen inte är här så kallar vi honom Kikwete (Mbaja= dårliga presidenten.


Så som många andra presidenter som varit president här i Tanzania så lovar de en massa nya förändringar men när det väl röstas fram så svike de befolkningen. Tänker bara på pengarna och sig själva. Med en bättre president så tror jag och hoppas på ett bättre Tanzania.

Imorgon blir det minnsan sol och bad. Denna gång ska vi åter besöka South Beach. Den första stranden vi var på när vi kom hit. Mamma och Keisha ska med och denna gång kanske mamma hoppar med ner och badar!??

God natt!


Dag 36 (27/1)

God kvällens!

Ännu en dag i det varma Dar Es Salaame. Just nu sitter vi ute i vår balkong. Vi ska snart börja gå in innan myggen startar ett mat kalas av oss. Vi är idag nyduschade och glada. Dagen har varit lång, jag gick upp vid sju tiden. Klockan 08.00 var jag på väg till frisören men jag väntade och väntade men igen frisör kom och öppnade. Efter en stund fick besked att hon inte skulle öppna förens 16.00 på dagen. Jag orkade inte sitta och vänta där till klockan 16.00 så jag gick hemåt igen. Efter en liten tupplur fick Tonje hjälpa mig med rak permanent stället. Resultatet blev väldigt bra, första gången en kvinnlig mzungo ( viting)rak permanentar mitt hår. Efter att ha fått mitt hår i liv igen så var det dags att laga lite lunch. Det var längesedan jag lagade riktigt mat. Jag lagade pasta med köttbullar och det smakade otroligt gott. En äkta svensk måltid i min smak.

Vi började senare promenera hem till mamma. Där satt hon med sin matlaging som vanligt. Vi hade ju precis ätit men jag är ju oftast HAMNA SHIBA ( Aldrig mätt) så jag tog mig lite Ougali med Zamaki ( Fisk) och åt som bara den. Efter maten satt vi bara och skratta och skoja om allt och alla. Humor är det sista som fattas här iallafall. Trots alla bekymmer så glöms det fort med skratt och glädje.
När vi var på väg hemåt så fick vi besked av vår favorit granne att se på en apa som de hade fångat in och bundit fast. Jag blev så frustrerad av att se den lilla apan att jag nästan började gråta. Jag bad dem genast att släppa den fri. Apan var helt matt och orkade inte ens röra på sig. Detta på grund av att de säkert ha slagit den. Jag frågade lugnt och försiktigt om de hade pigat ( slagit) den. Men svarade förstår nej. Men både jag och Tonje såg ju på den att den hade blivit slagen. De började med att de ville att vi skulle köpa den. Då svarade jag bara, varför ska vi köpa nåt som är döende. Jag förklarade att jag hade sett många där jag bor. Här hos mammachina och att de hoppar runt i träden och äter mango. Då förstod de att de skulle släppa den fri. Jag och Tonje bar den då upp till närmsta träd men jag får en känsla av att dem tog faste den igen så fort vi gick därifrån. Jag hoppas då den dör med engång så den slipper lida.


Människorna här har ingen medkänsla för djur över huvud taget. De skrattar ihjäl när de ser att vi tillexempel gosar med katter och hundar. Eller att vi över huvud taget visar medkänsla för djuren. Med dagens händelse är jag och Tonje nu ganska kända. Ni skulle ha sett den folkmassan som bara stod runtomkring och såg på när vi två mzungosar räddar lilla apan. Det kommer säkert stå på dagens nyheter imorgon Mbagala Samazi MZUNGOS SAVE THE LITTE MONKEY! Om inte ens det skulle vara värt det.Ska nu avsluta min dag och gå och lägga mig. God natt Gott folk!


bilden från igår dag 35God morgon! Har nyss vaknat upp från en underbar natt. Sovit väldigt bra.
Nu ska jag iväg och rakpermanetna mitt hår. Senare idag blir det bara att ta det lungt och gå en sväng till mamma.
Ha en fin dag!

Här ser ni bilden av huset som är uppe och att taket nästan är färdigt!

Dag 35

Dag 35.

Hej hej!

Idag väckte tuppen oss alldeles för sent. Kockan blev nästan halv nio. Båda jag och Tonje var väldigt trötta i morse och valde att vakna upp med den sena tuppen. Börja morgonen med lite träning och sedan blev det en stor portion med gröt.

Klockan blev nästan 10.30 innan vi gav oss iväg till Mbagala. Satte oss inne på ett internetcafé och fick ordna lite viktiga saker. Some real stuff.

Efter två timmar drog vi till mommy. Har hela dagen gott med en klump i halsen för att jag hade den dåliga nyheten till mommy. Huset kommer inte bli färdigt innan jag reser hem igen. Den första grunden är att jag vill helst inte lämna mamma och lilla Kesiha i ett nytt och stort hus utan murar runt omkring. Detta kan leda till att folk kommer att göra inbrott. Detta har skedd i hennes gamla lilla hus. Jag vill inte att detta ske. För att då vara trygg så lämnar vi en liten del av step 3 och bara ordnar ett rum. Där ser vi till att vi ordnar fönster och dörrar. Där kan mamma och Keisha bo tryggt under tiden. För att då slippa att regnet strömmar in som det gör i det gamla huset. När jag reser hem igen kommer jag jobba stenhårt för att få ihop pengarna som fattas och till mur och vattenpumpen. Detta har varit en väldigt tuff situation för mig och jag hoppas att ni förstår hur jag mår. Detta är allt som betyder för mig just nu. Men får bara acceptera det och kämpa vidare. Huset kommer att bli färdigt men inte innan jag reser hem. Huset är nu iallafall uppe och snart ska de få bo i ett nytt och tryggt hem.

Här kan si vårt avtal

STEP 1

FOUNDATION

STEP 2

EXTERNAL WALLS, AND ROOF, INTERNAL WALLS

STEP 3

WINDOWS, DOORS, DOORS FRAMES, PLASTERING, FLOORING AND CERINGBOARD

Strömmen kommer vi att ordna I framtiden då det har kommit ström till där hon bor.

Dagens bild!


Dag 34 ( Visum till Kenya, avklarad)

Hej hej!

Idag har vi vart och fiksat visum till kenya. Vi reser den 18e februari.  Efter visumet tog fyra timmar att fixas. Medans vi väntade drog vi till city center. Vi hittade butiken Levis jeans och sprang genast in där för att checka vad de hade. Tonje har länge letat efter nya Skinny jeans och vi trodde vi skulle hitta dem där. Men nej det hade de inte. Modellen på jenasen här är giganstiska och det är till för stora formiga kvinnor i Tanzania och inte för Smala och magra tjejer som mig och Tonje.
Besvikna gick vi därifrån och försökte hitta ett intenetcafe. Vi gick år och dar för att leta fram stället vi brukade sitta på. HARBOUR VIEW CENTER heter stället. Men efter en stund hittade vi stället.
Vi satte oss på intenetcafet. Men efter 10 minuter så gick strömmen på cafet och när strömmen kom tillbaka så blev internet så himla segt att vi bara gick därifrån. Tiden var knapp så vi gick och satte oss och betsällde mat.
Restaurangen här har jättegod mat.

Under tiden vi satt och åt så tog Tonje en än gång antibitotika tablett för köttsåret. Men efter att ha tagit tabletten blev hon alldeles dårlig att hon mådde illa. Så vi blev sittandes där till vi åkte tillbaka med taxi till Kenya embassy.
Jag beställde mig då en stor Kaffe latte. Saknar att dricka kaffe.

Vid 13.30 tog vi taxi tillbaka till kenya embassy och hämtade upp våra färdigstämplade visum.
Visumet kostade oss 37.000 tsh, cirka 185 svenska kr. Nöjda som vi blev åkte vi hemåt mot mbagala.
Tonje mådde fortfarande dårligt att hon genast gick och la sig och sov.
Hurtiga jag tog på mig joggingskorna och stack till mamma. Ville ju gärna jogga men något sa mig att inte jogga här i mbagala. Folk är nog inte vana att se en liten tjej jogga runtsom en galning. Itsället så gick jag väldigt fort men detta verkar också vara ett problem. Folk glodde på mig som jag vore en galning. Ingen är heller van att se någon gå snabbt. Så jag saktade ner och gick normalt.
Får hålla mig hemma med träningen.

Hemma hos mammy satt vi bara och mys pratade. Jag tog lite Ougali med kött och det smakde smaskens.
Mamma blev väldigt bekymmrat att Tonje låg hemma och sov och trodde att det mycket allvarligt men jag förklarade att hon mår bra, och att såret  har blivit mycket bättre. 
Hhennes sår ser mycket bättre nu. Det känndes väldigt skönt att se såret idag morse när jag hjälpte att tvätta. Det börjar nu läka. Får hoppas det fortsätter så.

Hon verkar få lyckan tillbaka igen idag för när hon tvättade kläder så hittade hon sin sista box med snus längst den i hennes ryggsäck. Hon verkligen skrek med glädje. Men glädjen försvann lika snabbt för de smakade inte så gott som hon trodde det skulle göra. Men då blev jag glad, vill inte att hon ska börja snusa igen.

Just nu sitter Tonje och syr en datapåse av sin KANKA till sin pc och jag tittat såklart på när hon förstör den vackra KANKAN.

Imorgon hoppas jag att det blir en lite lungnare dag och inte så mycket taxi hit och dit.
GOD NATT!


Dag 33 (Sjukhuset)

God afton!

Började min morgon med träning som vanligt. 30 minuter hopprep med situps, armhävingar och rumpa.
Det var segt att träna idag morse för att jag har sovit dårligt inatt. Vaknade mitt i natten av att jag drömde en madröm om maffia gänget. De kom för att kiddnappa oss. Vaknade mitt i natten av räddsla och väkte Tonje som blev av sur. Hon påstodd att jag väckte henne för ingenting och det är ju sant. Klockan var cirka 5.30 och det var helt tust ute. Tonje sa till mig när vi vaknade att jag hade sagt att jag tyckte det var så konstigt att det var så tyst överallt. Klart det är tyst mitt i natten hade hon sagt och somnat igen. Jag minns detta svagt, kanske jag också har börjat snacka i sömnen.

Hur som helst när vi båda vaknade till och hade gjort iordning oss så tog vi daladala bussen och åkte till Internetcafet. Men igen a var internet väldigt segt så vi gick därifrån ganska snabbt.
Då drog vi istället till sjukhuset. Jag har inte nämt det att Tonje har för 4-5 dagar sedan haft ett sår i underarmen. Såret började som ett vanligt finne. Hon nämde då att hon hade skrapat till armen vid dörrkanten till toaletten.
Efter det blev trodde vi bara att det var en finne. Hon sa att den gjorde väldigt ont och att hon aldrig bruka få så ont när hon får en finne.
Dagarna gick och finnen förvandlades till ett gigantiskt sår och den har blivit bara större och större. Därför så åkte vi till sjukhuset idag för att checka vad det kan vara.

Vi fick tips och råd från Erika om vilket sjukhus vi skulle ta oss till. Hon anbefall att åka till en sjukhus som heter Regency Hopital. Det märktes att det var indeersom ägde detta sjukhus.
Tonjevar först tvungen att registera sig på sjukhuset och sedan betala. För registeringen så betalade hon 9000 tsh. Inga stora summor. Vi väntade i cirka 2 timmar innan vi fick träffa läkaren. Jag passade på att sova medan,var så himla trött.

Till slut så ropadede upp Tonjes namn och vi fick träffa en läkare. "läkaren" var en Indisk dam så var sur som en surkatta. Vi fick inte alls något humanisk bemötande. Hon tittade på Tonjes sår och sa direkt att det var Infekterat. Bara det inget annat. Hon skrev ut ett recept om antibiottika som hon ska ta nu i fem dagar.
Efter det skickade hon oss till parmency där Tonje skulle handla medicinerna. Sedan skickade hon som jobbade på parmency oss till en dresser kallade de dom det. Byta och tvätta såret.

När vi till slut hittade dit så klev vi in i ett sjukrum. Fanns lite folk som låg i sjuksängarna och sov. Har aldrig i hela mitt liv fått en känsla av ett dårligt arbetsvilja på ett sjukhus som jag har fått här. Till och med jag kände mig som en läkare när jag gick med Tonje och var bara med som stöd.
Hon damen som bytte på Tonje förstod inte ens att Tonje fick så ont att hon faktiskt började gråta. Men eftersom jag var där så blev det tårar och skratt. Hon klämde och klämde på Tonjes gigantiska sår och till slut efter minuter av pina så hade hon fått bort all var som var på såret. Det var fantastikt bra gjort av henne att hon fick bort allt.
Hon rensade såret med sprit som var as starkt och mörkt och jag kunde se På hela Tonjes kropp att den rengörningspriten var väldigt stark. Till och med jag fick ont av att se henne lida. Men som sagt när det var över var allt bra igen. Vi håller nu på tummarna att såret kommer bli bätttre.
Ikväll hjälpte jag henne att tvätta såret och byta till nytt plåster. Det är viktigt att hålla såret det rent.

Efter dagens lidande så drog vi till promenarade vi till ner till staden. Men innan vi ens hittade dit så virrade vi oss runt över hela stan tills vi hittade stället vi skulle till. Vi tog oss lite mat i magen på ett ställe som heter STEERS. Hamburgare med glass som efterätt. När vi hade fått i oss mat drog vi till en internetcafe vid stan. Vi satt där i cirka en timme innan vi sedan gav oss hem med en taxi.

Nu ligger vi i sängen och har ingen meme (ström). Så vi har inte kunnat tvättat av oss efter den långa dagen av promenad över hela Dar es salaaame. Nu ligger vi här svettiga och glada. Vi är vana nu.

Ska försöka sova nu och jag hopps jag får bra sömn inatt.
Jag tackar alla för att ha kommit ihåg min namsdag, glöm inte att gratta någons annan namsdag imorgon.
Känner ni någon som heter Paul och pal? Det har namsdag imorgon.

God natt!Idag såg jag när en gubbe åkte ner i detta diket. Det såg väldigt roligt ut att jag var tvungen att ta en bild.
Han kom senare upp med bilen till slut med hjälp av afrikanerna.


Dag 32 ( BEACH DAY)

Hej Hej!

Vid klockan 10.00 på morgonen kom taxi och hämtade oss. Sedan drog vi till stranden. Halvvägs dit så började det faktiskt och regna. Vädret såg inte så värst bra ut alls. När vi väl var framme på SUNRISE HOTEL så hade vattnet försvunnit ut till havet. Och det blåste så fruktansvärt mycket. Vi trodde inte vi skulle få vår varma soliga dag. Men efter en timme så kom solen och då hoppade vi genast in i vattnet. Idag var det enorma vågor att det var galet kul att bada. Men det värsta var att det var så himla mycket magneter överallt och jag lyckas alltid bränna mig på samma ställe. Vänster underarm.

Under vår simtur i havet så kom en man och badade vid sidan av oss. Han frågade om jag kunde simma eftersom jag hela tiden hängde på Tonjes rygg och skrek lite av och till för det var äckliga saker i vattnet. Vi började snacka med mannen och han verkade väldigt intresserad av både mig och Tonje. Han var ifrån Ungern sa han. Efter en stund dök hela maffian gänget upp och satt omringande vid ett bord bredvid oss. Det pratade och betedde sig som maffia tyckte vi i alla fall. Omkring alla dessa turkar och folk från Ungern så fanns det en ung flicka. Hon var från Rumänien och hade bott här i två månader. Hon kom fram till oss efter en stund och frågade om vi ville sätta oss vid deras bord. Vi tackade ja eftersom hon frågade snällt och dessutom är det lite trevligt med att lära känna nytt folk.

När vi började prata om vad vi jobbade med svarade hon att hon jobbade tillsamman med grabbarna på en fabrik. Vi vågade inte fråga vad för slags fabrik. Säkert narkotika tänkte jag. När klockan blev mycket var det dags förr oss att betala räkningen. Men när servitrisen kom och gav oss räkningen på mat och drickan så tog en av killarna vår räkning. Alla skrek att The Big boss ska betala den för oss. Både jag och Tonje insisterande och ville betala vår räkning själv. Men de bara tog vår räkning och gav den stora ”Bossen” kvittot. Bossen var så stor att jag inte vågade ta kvittot ur hands händer. Jag bara såg på honom och han nickade med huvudet och sa att han skulle ta den. Både jag och Tonje tackade så mycket och höll sedan käften. Han bjöd oss dessutom på vin och vatten. När klockan blev 17.00 skulle vi åka hemåt, taxin stod och väntade så det var dags för oss att tacka alla och the Big boss. De erbjöd oss skjuts hem men vi tackade vänligt nej. Vill inte bli ett maffia offer.

Vi mötte upp taxichauffören som vi tror hade väntat på oss hela dagen. Vi hoppades att han inte var sur på oss. För tidigare när han hade släppt av oss så följde han med in till Stranden. Både jag och Tonje tyckte inte att detta var ok. Varför ska han sitta och kolla på oss när vi badar. Jag gick då till receptionen och bad dem hjälpa mig att tala om för chauffören att vi inte tyckte han skulle se på oss när vi bada. Han verkade ta det bra och gick sedan därifrån.

Nu är vi iallafall hemma och kan slappna av från dagens upplevelser. Från en kåt arab, maffia boss och hans langare. Livet är fullt av överraskningar goda och onda. Imorgon är det en ny dag måndag den 24. Tittade nyss i min almanacka. Svenska almanackan. Kolla i den själva så får ni se vilket namn det står.

God natt!Detta såg vi när vi körde mot SUNRISE HOTEL imorse. En lastbil hade kört omkull på vägkanten.
Här i Dar es salaame kör folk som galningar. I snitt så sker det en bilolycka per minut i Dar es salaame.
Vi får bara hoppas att det närmaste bilolyckan vi kommer är att se och inte uppleva.
Idag var vi nära att krocka, det handlade bara om några milimieter. Chauffören tittade i sin mobil medans vi tod i en bilkö. Woops så bromsade han in hårt när Tonje hojtade till. En milimeter till hade det var en liten krock.
Men ännu värre var när vi åkte på landsvägen och helt plötsligt möter vi en mötande bil, mitt i en kurva. OJOJOJ där trodde jag att jag skulle dö. Jag tackar för varjedag jag får lägga mig och sova hel och frisk.Idag var det väldigt mycket folk på stranden och dessutom så var det kossor på stranden som ville bada och hoppa i vågorna. Men de var nog påväg till en ko strand för här hörde dom inte hemma.


(Tonje Tonje vart tog du vägen! Nämen hallå där kossan, hur är läget) Where are you going my friend!Dag 31 Lördag kväll!

Dag 31

God lördag!

Vill börja med att Gratta min farfar på födelsedagen. Ett stort grattis till dig. Hoppas du haft en underbar dag med blommor, presenter, pussar och kramar.

Idag har dagen börjat vid klockan 07.00 till nu 23.45. Dagen har gått i ett idag. Det började med att vi gick upp väldigt tidigt. Klockan 09.00 skulle vi gå till internetcaféet. Där satt vi i två timmar utan internet. Internet var väldigt segt idag så vi fick inte gjort nåt vettigt. Medans jag väntade på att hemsidan till www.tre.se skulle lasta upp så fick jag underhålla mig själv. Eller dem som jobbade där underhåll oss. Det började med att en som arbetar där på internetcafé frågade om jag kunde ta en bild av henne som hon kunde lägga upp på facebook. Ja svarade jag det går väl fint. Sedan blev det morgonens aktivitet Erica the fotograf. Alla tre som jobbade där ville ha en blid på sig själv. Det blev nog en hel del bilder innan de blev nöjda. Efter två timmar uppladdning av tre.se insåg vi att internet inte kommer att gå snabbare idag. Vi bestämde oss för att gå hemåt. Eftersom vi inte hade internet sa jag att detta var fria timmar för oss att vi inte behöver betala får något vi inte har använt. Först så skrattade de lite och sedan sa de att det var ok.

När vi gick hemåt mötte vi min kära mamma på vägen. Tillsammans handlade vi bananer och kött för dagens lunch. Sedan gick vi hem till henne för att börja laga. Vi hjälpte henne lite med matlagningen.

Matlagningen tog en väldigt lång tid att tiden var nästan knappt. Vi skulle möta Erika på city 17.30. När maten var färdig vid 15.25 då var det att äta snabbt sedan springa hem för att hinna fixa oss till kvällen. När vi kom hem ringde jag taxi  vår nya chaufför Ben och frågade om han hade möjlighet att komma och hämta upp oss vid 16.45. Men självklart så var han inte hemma i mbagala.

Då var vi tvungna att ringa till mammachina. Hon har goda kontakter att hitta en bra taxi. Hon ordnade en taxi och den kom vid 17.00. Men trafiken är ju som värst denna tid så vi kom lite för sent. Taxichauffören fick besked av Erika var han skulle släppa av oss. Vi mötte Erika där och sedan tog hon oss till en restaurang. Restaurangen låg en liten bit från city men det var väldigt kul att se lite annat av staden. På denna sida var det många vita människor och många fina restauranger. Den restaurangen vi var på var ett pizza ställe. Stället är känt för att sälja goda pizzor. Jag själv beställde pizza och den smakade väldigt bra.

Efter att ha suttit där cirka 2-3 timmar och pratat om våra problem, synpunkter och tankar så var det dags att åka hemåt. Både jag och Tonje var helt slut. Jag tog dessutom ett glas vin och blev väldigt pömsig efter det.

Erika var så snäll att hon körde hem oss hela vägen hem. Detta ska jag säga er var en lång bit köra. Vi fick köra helt till andra sidan staden för att komma hem.

Jag och Tonje är vana att komma hem innan mörker och sedan stanna där. Idag kändes det nästan märkligt att åka bil i mörker eller att ens vara utanför hemmet i mörkret.

Nu måste jag verkligen sova. Imorgon ska vi åka och BADA!

God natt!

OBS: TILL  Jacob min älskling. Har inga pengar på mobilen, internet väldigt segt att jag inte kan logga in på hotmail. Men tack för ditt mail svarar när jag kan.

 

 
Dagens Internetcafet utan internet!

 
Här hänger vi hemma hos mamma=)


Ute på kvällen! Här ser ni Erika...


Dag 30 EN Månad i Tanzania

God kvällens!

URSÄKTA FÖR PROBLEMMET MED INLOGGNINGEN TIDIGARE IDAG. MEN NU ÄR SIDAN TILLBAKA SOM VANLIGT!
FORTSÄTT OCH HÄNG MED;)

Idag firar jag och Tonje en månad vistelse här i Tanzania. Och ni ser att det har ju gott ganska bra trots allt. Visst har vi en massa vi saknar där hemma men vi njuter av tiden vi får vara här. Just nu saknar jag nog mest min sköna kudde. Kudden jag har nu är hård som sten.

Idag har vi vart inne på city hela dagen. Det var jag mamma, mamma china som egentligen heter Rose Mari fick jag reda på idag och Tonje och lilla Keisha. Rosemarie var tvungen att åka ganska snabbt så innan vi bar oss hemåt så åt vi på en restaurang. Efter maten tog vi taxi hem. Mamma och keisha hoppade av vid Mbagala för att handla lite mat. Vi åkte däremot hem till oss. Vi hade själva handlat mat som vi var tvungna att ta hem. När vi kom hem så var det tvättning av kläder, städning och matlagning som gällde. Just det glömde nämna att vi har fått vatten nu. FUNDI var här idag och lagade pumpen så nu har vi vatten att duscha i igen. Men tyvärr så har strömmen precis gott ikväll så det blir ingen dusch som jag hade räknat med. Det ska alltid vare det en eller det andra. Det är helt ok att strömmen är borta men vattnet är lite jobbigare. Vi kan liksom inte tvätta oss rena innan vi lägger oss. Får hoppas att den kommer tillbaka snart. Vi firar en månad med godis, coca-cola och ingen ström. Bättre kan det inte bli.

Imorgon ska vi ut med Erika, pappas brud. Hon ska ta med oss till något ställe där vi kan sitta och prata, kanske äta något gott. Det ska bli väldigt mysigt. Det var ett tag sen sist vi såg henne.

Så imorgon får vi pynta oss, det är något jag har saknat. Fixa håret, sminka sig, raka under armarna och allt det där som gör att du känner dig kvinnligt fräsch.

Nu ska jag gå ner och vara social med grannen och lära mig något nytt swahilli ord innan jag går och lägger mig. Först! På med myggmedel.

God natt!


Ibland så kan vi stå och vänta i evigheter innan vår granne Sofia hör oss banka och ropa vid grinden.
Idag stod vi cirka i tio minuter till slut så stod jag på Tonjes rygg och ropade över till andra sidan.
Till slut så hörde hon oss. Men hon såg väldigt förvånad ut för att jag plötsligt hade blivit så lång....Data nörden;)


Dag 29 VARMT!

Hej hej! Ojoj idag var det varmaste dagen hitills. Det känns riktigt skönt just nu att dagen är över. Hoppas det inte blir lika varmt imorgon. Sådana här dagar ska man befinna sig i vattnet tycker jag.
Idag blev det ingen stan för oss men imorgon bitti åker vi in. Och inte heller kom det nån FUNDI idag som skulle laga rörer så att vi kan duscha ordentligt. Men vi har vart hemma hos mami och fått mat.  SAMAKI= Fisk med ris.
Efter maten var det att sitta och läsa lite swahilli ur swahilli boken. Umgås med lilla Kesiha, katterna och kolla in grabbarna som jobbar med huset. Idag köpte vi med en STOR bunke med kallt drinkande vatten till alla för att dela. De blev väldigt tacksamma. Jag kan bara tänka hur varmt det måste ha vart att jobba idag. Solen stekte som bara den idag. Jag vill inte klaga för mycket eller snarare så skryter jag bara för jag vet hur kallt det är hemma i Sverige.
Jag har dessutom rakpermanentat mammas hår idag och det blev väldigt bra. Hon blev nöjd.
Ni som inte vet så låt mig presentera KANKA. KANKA är ett stort modeplagg här i tanzania. Speciellt för byborna så är det stort. Finns till och med en text på swahilli längst ned på KANKAN. Det står ofta olika meningar i alla KANKAN. På min som jag har köpt står det att JAG SKA GIFTA MIG, OM GUD VILL. Mamma översatte det till mig.
KANKAN ska självlart kläs på rätt sätt också att man ser texten. Det roliga är att jag och Tonje har har klätt oss hur vi vill med dessa KANKAN. Idag tillexempel när det var som varmast ute så hade vi KANKAN som på bilden nummer 2. Vek den i halv för att vi ville ha den kort men ändå inte för kort. När vi idag gick mot mamma klädda som vi var så tittade alla konstigt och en del snackade om just KANKAN när vi gick förbi. Vi förstod på en gång att vi hade KANKAN galet. När vi gick hemmåt så var det två stycken som ville visa oss hur vi skulle ha KANKAN och hur vi skulle knyta fast den till våra kroppar. Vad glada vi blev att någon ville visa oss. KANKAN är ju faktiskt skönast att ha på sig när det är stekt varmt förutom korta korta jeans. Men korta korta jeans kan vi inte gå runt med här.
Nu vet vi iallfall hur vi ska bära KANKAN, precis som i bild nummer 1.


Ikväll är jag super trött och ska lägga mig tidigt. Klockan är hos oss 22.00 och mina ögon är matta efter dagens värme. Ska stänga dem nu och sova. God natt!


Bilder från dagens bygge. Huset är uppe, bara tak , fönster och veranda kvar!
Vad tycks?

Dag29 Sa asoboi!

God morgon solstrålar. Idag vaknande jag med tuppen. Sedan var det dags för träningen. Idag blev det en 30 minuters pass. Hopprep, armhävningar, triceps och situps. Valde idag att ha mina joggingskor på mig och det gick mycket lättare att hoppa. Fick mer dämpning och jag fick inte så fruktansvärt ont i mina smala ben.

Inatt har det varit en lugn natt sovit väldigt bra. Förutom att jag vaknade mitt i natten av en fågel som låter som en tid nedräkning på en bomb. Väldigt irriterande. Jag passade på att filma ljudet mitt på natten men när jag började filma flög han iväg så jag fick lite ljud av den. Kommer att lägga upp klippet någon dag.

Idag har vi en lugn morgon. Tänkte jag skulle tvätta och städa med vi har inget vatten kvar. Pratade med mamma china igår kväll om hon hade köpt två nya pumprör och det hade hon gjort. Därför får vi idag hoppas att han som ska laga pumpen kommer och fixar så att vi har rinnande vatten idag. Annars blir det att kalla någon som kan hämta mer vatten att fulla i vårt vatten dunk.

Vid klockan ett ska vi möta mamma china och min mamma för att sedan åka in till city center. Där ska vi åter igen ordna lite saker. Sedan blir det spännande att se hur långt bygget kommer idag. Jag längtar alltid till kvällen, då får man se dagens resultat.

Nu ska jag kanske läsa lite i FHM Tanzania, ge hundarna mat och sedan blir det att fixa sig.

Ha en fin dag!Hopp, hopp och en liten spänninsbild på slutet;)


Dag 28 Hamna meme!

Hamna meme ikväll, det betyder ingen ström ikväll. Nu sitter vi i vår säng och nördar oss. Visste ni att vi har två sangar i detta rum men vi sover bara i en. Det Känns säkrare att dela säng än att sova ensam.
Kom hem från mammas ställe för två timmar sedan .Redan då hade strömmen gott. Vi tog båda ett snabbt avsköljning av kroppen och sedan gick vi och gosade med hundarna. Idag har både jag och Tonje haft en riktigt flummig dag. Vi har skrattat väldigt mycket. Jag tror vi börjar bli som riktiga afrikaner. Det som fattas nu är att vi ska kunna saker på huvudet. Jag skulle vilja lära mig det. Då när jag kommer hem till sverige behöver jag inte ta bilen när jag storhandlar, utan jag bär sakerna på huvudet. När vi var hemm hos mamma så kom den en dam förbi och hade en ganska stror vatten bunke,full med vatten. Hon gick som hon inte hade nåt på huvudet.
Det såg så facinerande att se henne med den tunga vatten dunken. Jag har liksom inte riktigt tänkt så mycket över det men det är väldigt smart.

Jag har cirka 17 próvent kvar av mitt battari på datorn, så jag ska bara skriva kort ikväll.
Hoppas det blir an bra natt inatt. Natten till igår var hemsk. Vi hade en ny vakt och, och det verkar som hela byn visste om det. Musiken som brukar spelas vaje natt var avslagen så man hörde alla ljud. Detsamma gäller för hundarna. Vi hörde många olika ljud inatt att vihela tiden vaknade oh låg sömnlösa för att vi var livrädda. men inatt blir det annorlunda för vår gamla vakt är tillbaka. Vi känner oss trygg med han. Tisdagar är han ledig då lider vi. Men självklart ska han få ha ledigt en dag i veckan.

Alla väggar till mammas hus är nu uppe och imorgon ska han börja med taket.
Ska ta och lägga upp en bild imorgon. Nu ska jag försöka sova. Imorgon bitti blir det hoppa hopprep igen.

GOD NATT!Ett varmt internetcafe!

Hellu! Nu sitter jag har vid internetcafet och det ar stektvarmt. Jag ar redan genomsvett och har suttit har i 20 minuter bara. Vi har precis vart inne pa stan och orsnat vissa arenden. Nu tankte vi sitta har en stund.
Fosoker ladda ner ett vidoklipp med det gar valdigt segt idag. Efter vi har vart har i nan timme eller tva sa aker vi hem till mamma och ater mat. Vi hors senare ha en fin dag!


Dagens morgonbild.
Sedan blev det hoppa hopprep i 20  minuter plus armhavningar och mage.
Traningen gor min dag!

Dag 27 ( Religiontalk)

Hej hej! Vilken dag vilken dag. Vaknade upp vid 07.00 tiden. Hittade mig ett hopprep och hoppade. Hoppade i sammanlagt i 20 minuter och i mellan körde jag situps. Det är tufft att hoppa hopprep tidigt på morgonen. Fik håll på bägge siodorna. Kanske för att min kropp inte är van att hoppa hopprep tidigt på morgonen. Nästa gång ska jag försöka äta lite innan.
Efter mina morgon sysslor, laga gröt, koka te så tog vi barabara buss in mot mbagala. Därifrån tog vi taxi mot SHOPRITE för att handla oss lite mat. Det blev en hel del mat, så vi hoppas att det räcker en stund framöver.
När vi kom hem så packade vi upp våra saker och lagade oss lite lunch. För mig blev det ris, böner och korvbitar.
Tonje åt sitt bröd som hon hade köpt sig.
Efter maten fick vi ny energi och stack då till mamma. Hon bjöd på bananer idag och självklart så tog jag lite av den goda maten.

Idag hade mamma en ung manlig besökare. Han sa att han var mammas vän. Både jag och Tonje tyckte att han var märklig. Vi presenterade varandra och han började prata om vem han var osv. Han var lärare för lågstadiet barn. Efter några minuter av komuniktation så börja vi diskutera om kristendom.
Jag personligen hatar att diskutera om religon. Jag tycker inte att det leder nån vart och man har ofta olika åsikter.
Men poängen var ju det att Tonje inte ALLS tror på gud eller nåt annat. Detta blev hans problem. De började med att han påstod att Tanzania var ett corrupt land på grund av folk som inte tror på gud. Då blir dem djävulen. 
Tonje försökte få fram att bara för hon inte tror på gud behöver hon inte vara ond. Man kan vara en god person utan att tro på gud. Nej så var det ju inte, det finns en gud och alla som inte tror på gud går mot djävulen.

Vi försökte få fram det att vi är människor med olika tankar och vuderingar. Man måste respektera andra människor. OM man inte har respekt för nån, VEM ska då respektera dig.
Religon är har blivit så EGOISTISKT och TÄVLINGSINRIKTAT...vilke gud är bäst?
Jag själv tror på Jesus och inte gud. Jesus var en människa här på jorden som ville skapa en harmoni och sprida gjädje till alla. Han ville att människan skulle älska  varandra och hjälpa varandra. Det jag fösöker säga är att många kring kristendomen inte frågar sig själva VEM VAR JESUS, VAD VILLE HAN.
Många pratar om gud Jesus osv, men inte gör ett skit. Varför kan vi inte bara respektera varandra.
 Vi lever i 2011 talet och varför kan vi inte skapa vår egen historia.
Jag tror på männsikan, varje människa är en individ god eller ond. PEACE and respekt.

RELIGIONEN SKAPAR KRIG! UTAN RELIGON FRED I VÄRLDEN...

Ni förstår att här i Tanzania så är det för det flesta troende. Troende är deras livslinje. Utan tron så är du ingenting. Men vi i eruopa har ju utvecklas mycket, mycket mer. Men det är svårt för dem att förstå att det finns folk som inte är troende.  Därför så blir detta lite känsligt. Troende är allt för dem. Hopp om ett bättre liv.
Och jag respekterar det.


I BELIVE IN GODNESS<3Maaaat!;) Här är vi inne på SHOPRITE en matbutik.
Det stora påsen som ni ser är hundmaten som vi köper och ger till hundarna.
Resten är vår mat!
Här ser ni bygget från idag. Mamma har redan funnit sin CARIBU plats, där hon ska stå och hälsa folk välkommna.
Idag sa hon att hon verkligen var glad och tacksam för huset. Hon kan inte fatta att det händer henne.
Jag blir lycklig av att se henne lycklig<3 Se ni hur glad hon vinkar till er på bilden längst den;)

UNDERBART! Nu ska jag sova, God natt!

Dag 26! på stan med mamma!

Hej hopp!


Idag vaknade jag att solen lös rakt i ansiktet på mig. Fåglarna sjöng vackert som vanligt med sedan kom kråkorna och förstörde allt och klev då upp från sängen. Klockan var 07.00. Jag var pigg som en pannkaka.

Körde ett litet träningspass med situps, armhävningar och rumpa. Kände att det var längesedan jag rörde på kroppen fysikskt. Efter det blev det en stor portion med gröt. Klockan 09.00 blev vi hämtade av mamma china. Vi åkte tillsammans in till staden. Det var jag, Tonje, mamma och mamma china. Efter att ha surrat runt på stan i några timmar börjar mig mage att kurra. Vi gick till en restaurang och beställde oss mat. Vi satt och pratade om allt möjligt medan vi åt våran mat. Mammachina är en bussnies kvinna som har hjälpt oss mycket medans vi har vart här. Hon ställer gärna upp när man frågar henne trots hennes fullspäckade schema. Ibland har hon tid och ibland inte.

Efter middagen så körde hon oss tillbaka till Mbagala. I Mbagala så stannade vi upp på marknaden. Både mamma och mamma china skulle handla sig grönsaker. Själv köpte jag mig Obuio och rak permanent. Rak permanent behövs, mitt hår börjar bli as krulligt¨. Nu väntar jag bara in rinnande vatten så att jag kan fixa håret. Mamma ville också rak permanenta, så jag ska hjälpa henne med det.

Efter att det hade handlat färdigt så tog  vi taxi hem till Mbagala Samazi. Mammachina skulle åka tillbaka till city, till sina barn som väntade henne. När vi kom fram till mammas ställe så hade bygget gott framåt. De hade börjat med väggarna och delat upp rummen på insidan. Ni anar inte hur  alldelses varm och glad jag blev inombords, nästan tårögd. Huset är på gång nu och jag får själv se det hela med mina egna ögon.

När vi kom hem så förväntade vi oss att vattnet hade blivit fixad, men självklart inte. Nu har jag inte tvättat håret sedan i lördags och jag har sand i hela hårbotten. Det som har hänt är att pumparna som finns under marken har gått sönder. Det behövs alltså köpa nytt. Mammachina pratade om idag om att köpa nytt, med det vet vi med detsamma hur lång tid det kommer att ta. Men jag hopppas att hon inser att vi måste ha dusch och att hon hjälper oss snabbt.

Strömmen har chockerande vis vart här i fyra dagar så det har vart fint. Men vågar inte prata om det för mycket för då går strömmen. Vi hoppas på det bästa varje natt.

Nu ska jag ta och läsa lite i min tidning och gosa med hundarna<3

Ha det bra!

Kwuaheri= Hejdå


Tonje, mamma och mamma china.


Bygget idag! Väggarna är på väg upp.

Dag 25

En väldigt varm dag. Idag var det riktigt tufft att vara ute i solen. Fick fan nästan solbränna av mitt eget mustachsvett. All svett man kan få fick jag extra mycket idag. När vi satt inne på internetcafet så var det iallfall aircondtion. Tur det annars hade jag drunknat i svett.
När vi gick ut ur internetcafet så var den varmaste ångvägg som stekte till. Kunde knappt se.
Hur kan folk leva i denna värme. Har sett många som jobbar och sliter i denna värme. Men det måste väl för att överleva. Vissa jobbar verkligen hårdare än andra. Arbetslösheten är väldigt stor här nere att det är helt sjukt.
Och människorna blir bara mer och mer. Det är kaos. Ingen verkar bry sig om befolkningen.
De som styr hela Tanzania verkar vara väldigt egositiska och tänker bara på pengar.
Tänk vad Tanzania hade varit vackert land med vackra människor om de brydde sig. Sedan jag har kommit hit har jag bara sett vackra glada människor. Människor som vill förändras, vill ha jobb och göra det dom vill.
Tanzania är ett corrupt land och det ska inte få vara sån. Det är inte rättvist mot andra människor.
Herregud vad jag är besviken. Önskar att fler ser det jag ser.

Jag har drömmar för Tanzania, men kan inta ha drömmarna själv.

Nu ska jag lägga mig och sova. Drömma om ett bättre Tanzania.
Imorgon bitti blir det att stiga upp tidigt och åka in till stan. Vi ska fixa lite ärenden. Bland annat ska vi handla mat.
Senare blir det att vara med mamma och kolla in bygget.

GOD NATT


Videklipp dag 15 (bygget)

Har far ni se en liten vidoklipp om hur de bygger hus har i afrika.
Cement blandat med vatten.
Videoklipp dag 13 (ingen strom)

Var forsta natt utan strom, vatten eller mat!


Videoklipp dag 11 (TONJE)


Nu sitter vi har pa internetcafeet. Tog barabara bussen vid klockan 10 och tankte sitta har i tva timmar.
Jag haller pa att ladda ner lite videoklipp till er.

Medans jag haller pa att ladda kan jag beratta en liten typiskt afrikaner sak. I morse nar vi tog barabara bussen sa stannar det ofta en man som ropar
- Mbagala mia bili, mia mbili
Och det betyder att det kostar 200 tsh. Men nar vi betalade vara 200 tsh var sa sa han 500 tsh helt plostligt.
Detta ar sa irriterandes att det suger. Bara for att  en vit sitter i bussen betyder det inte att hon ska betala mer for att hon har pengar. och de varsta ar att det tror att vi ar dumma och inte ser hur mycket alla andra betalar till han. Och alla andra gav han 200 tsh. Det ar inte ratt och vi ar inte blasta!
Tank pa det nar ni reser till afrika nangang att de flesta vill luras pa pengar. Dessutom Pruta, pruta, pruta nar ni ska handla.

Detta far jag uppleva varje natt med Tonje. Hon pratar valdigt mycket i somnen.
Har far ni ett bra exempel:)


Dag 24 ÅH HAPPY DAY!

 

Hej hej!

Idag har v haft en riktigt rolig dag tillsammans med Mamma och lilla Kesiha.  Vi har vart på stranden hela dagen.  För mamma var det väldigt längesedan hon var på stranden. Men för lilla Keisha så var de hennes första riktiga dag på stranden. Hon har aldrig badat i havet tidigare. Hon var helt galen i vattnen och var livrädd för alla vågar. Precis som jag var när jag var liten. Det var kul att se henne så glad som hon var i vissa situationer. Men ibland så kunde hon skrika väldigt högt för vågorna var för stora. Jag själv blir ju galen, jag älskar stora vågor. När Tonje tog hand om Keisha så passade jag på att hoppa i vågorna. Mamma ville inte bada idag. Hon låg mest och sov och tittade på oss. Hon nämnde att hon kände sig febrig så hon låg mest och sov vid stranden.  Efter att vi bjudit på dricka och mat så blev hon genast mycket piggare och hon gick till vattnet en stund. Hon tyckte att vattnet kallt. (Baridi) så hon gick och la sig igen.

Efter vår galna bad dag så avlutade vi den vid 16 tiden. Det blev en bra tid att åka hem för jag fick en sådan huvudvärk. Dök i en jättestor våg att jag fick ont i huvudet. Har fortfarande ont i huvudet. Har tagit två Alvedon men det har inte hjälpt. Jag ska försöka lägga mig väldigt tidigt ikväll så det inte blir värre.  

Imorgon blir det en slapp söndag. Vi tänkte åka in en snabbis till internetcaféet sedan bara ta det lugnt hela dagen. På måndag blir det full fart igen med nya ärenden.

Hörs imorgon SOV GOTT!
A DAY OF JOY!

 

 


Dag 23

Hej hej!

Idag har vi bara haft en lugn dag. Vart hemma hos mamma sedan klockan 12. Vi har hjälpt till med mat, tvätt och diskning. Har dessutom kollat in bygget och den går framåt. Idag har det börjat med att laga cementblockar till väggarna. Det var mest det de höll på med idag. Förhoppningvis börjar han med väggarna på måndag. Om han nu inte ska jobba i helgen och börjar redan imorgon. Imorgon ska vi åka till stranden. Både jag och Tonje saknar havet, sola och bada. Vi kommer att ta med mamma och lilla keisha. Mamma var inte så intresserad av att bada med hon följer gärna med. Vår chaufför kunde inte ställa upp med körningen imorgon så vi får ordna nån annan. Kanske taxi eller så skulle Dennis kanske ordna nån chaufför till oss. Vi ska ta oss till stranden på något sätt. VI MÅSTE FÅ BADA!

Ikväll har vi ingen ström, så det kommer att bli en varm och tuff natt utan fläkten. Inatt höll jag på att svetta ihjäl och det var en massa insekter överallt i sängen. Jag förväntar mig inte att få en bra natt inatt. Men för att vi ska få oss i andra tankar så ska vi kolla på en film igen. Igår såg vi på (Despicable me). En animerad film, grymt rolig. Får se vad det blir idag.

Nu ska jag tvätta av mig lite och sedan blir det film mys i stugan<3

God Natt!


Dag 22

God kväll! Nu är vi trötta efter en hel dag på full språng. Vi har vart och suttit inne på internetcafe. Där satt vi i cirka två timmar. Sedan bar vi oss iväg med taxi mot stan. Där hittade vi ett fint köpcentrum med restaurang och andra butiker som tillexempel supermarket.
Vi betsällde oss varsin pizza och cocacola som vi verkligen njöt av. Efter maten tog vi oss en liten promenad runt omkring. Vi letade bland annat efter nya örondobbar till Tonje. Men ingen butik hade dem hon letade efter. Jag skämtade lite med henne och sa att de finns nog här om tio år. Då får det vara svarade hon.
Efter att vi hade virrat runt oss på stan bland en massa bilar att jag trodde jag skulle bli påkörd så gick vi tillbaka till supermarket. Där handlade vi oss lite mat. Bland annat fryst kyckling, korv och cocacola som Tonje älskar.
När vi kom hem vid 16 tiden var vi helt slut. Matade hundarna och sprang upp till vår efterlängtade lägenhet. 

Ström har vi ikväll och nu ska Tonje ner och laga nudlar till mig och henne. Jag ska snart hälla över mig en bunke med vatten så att jag kan känna mig levande igen. Ikväll blir det flim igen. Igår kväll såg vi på ( TAKEN) så himla bra film. Längar till imorgon för att få se hur långt Dennis har kommit idag på bygget. KANSKE börjat med väggarna??? Spännande!


God natt!

Bilder!


Bilder från de första dagarna på bygget!


Lite bilder från vår vardag!
Detta ären före bild på hundarna...kommer att lägga upp efter bild innan jag reser hem så kommer ni att se att de har ätit upp sig mer. Redan idag kan man se att revbenen försvinner;)
Längst ned på bilden till höger ser ni vad dom fick innan vi kom hit....Vatten och nån veteblanding!
Men idag ger vi dem riktig hundmat<3


Bilder på det vilda vi tog i Serengeti;)Bilder på mig;)

Dag 21

Hej hej!

Idag har vi haft en hel dag med ström och det är vi väldigt tacksamma för. Vi har då passat på att städa vårt stinkande kylskåp och städat i toaletten. Vi har dessutom tvättat våra sängkläder. Ikväll ska sova i rena sängkläder. Annars så har vi vart hemma hos mamma nästan hela dagen. Hon bjöd oss på mat som smakade himmelskt gott. Mamma lagar världens godaste mat varje gång.

Hon bjöd på fisk med ris. Jag åt tills jag nästan sprack. Jag var as hungrig som vanligt.

Angående bygget så började Dennis med att hälla dit the Concrete uppe på the Foundation (Grunden) idag. De la cement blandat med stenar och vatten över hela grunden, sedan plattade man till så det blev slät och fint platta. När vi lämnade bygget nu vid klockan 18 så sa Dennis att det skulle bli färdigt ikväll. Så imorgon är det en fin och platt cement platta över hela grunden för att sedan kunna börja bygga väggarna.

Nu ikväll ska jag och Tonje ligga och se på en film. Längesedan man tittade på film och det ska li mysigt.

Imorgon ska vi ta oss till Mbagala city tidigt på morgonen för att ordna lite saker. Sedan ska vi försöka ta oss in till Stan och handla in mat. Det börjar bli tomt i vårt lilla kylskåp.

God natt<3


Dagens bild Cement plattan!


Videoblogg dag 3 och 4
Dag 20

Nu har vi vart här i 20 dagar. Otroligt vad tiden går fort. Det firar vi med lite godis och cocacola.
Idag gick jag upp klockan 7.30 som vanligt. Planen var idag att vi skulle åka till mbagala city och sitta inne på internet cafe. Vi åkte in vid klockan 9.00 med en barabara buss. Trafiken var vid den här tiden helt ok. När vi kom fram letade vi på ett internet cafe. Och den här internetcafe var ju som ett bastu. KOKVARMT, svetten bara rann ner på oss. Vi orkade bara sitta i en timme sedan var det nog. Hungriga hann vi va också, åt inte nån speciell bra fukost , bara gröt. Eftersom vi använde  oss av våra egna datorer och nät blev det inte så dyrt.
När vi gick ut av internetcafet kändes det som att det nästan var kallt ute. kan ni då tänka er hur varmt det var.

Våra magar kurrade av hunger och vi köpte oss Sambussa med potatis i. Medans vi satt och käkade väntade vi på att Dennis ( Byggaren) skulle möta upp oss. Vi hade lite saker att prata om inför STEP 2 i bygget. Idag skulle han ordna det CONCREATE och imorgon bygga klart GRUNDEN MED CEMENT ( GJUTNING). Sedan ska han börja med steg 2 som innehåller.
INNERVÄGGAR, YTTERVÄGGAR OCH TAKET.

Vi tog oss satte oss vid ett lungt ställe och diskuterade om bygget. Sedan tog vi in oss till stan som ligger en bit undan. Tar cirka 20 minuter med taxi allt beror på trafiken. När vi hade ordnat allt på stan så tog vi taxi hem igen mot mbagala. Strömmen hade inte kommit tillbaka och hade inte vart på under hela dagen. Istället för att vara uppe i vårt rum så satte vi oss nede i våra stolar om vi brukar göra och lekte med hundarna. Vi kallar hundarna Shimba och Thembo. Hundarna ägs av hon som vi hyr stället av. Hon har fyra hundar. De två andra är inlåstna och släpps inte förns på kvällen. Vakthundar typ. Jag och Tonje har köpt hundmat sedan dag 1 vi kom hit. De var fruktansvärt magra. Jag klarar fan inte av att se djur magra att man ser revbenen. Maten de får är gröt och vatten. USCH.
Men idag, nu har hundarna fått mer energi och är pigga och glada. Precis som hundar ska vara.


Nu längtar jag till imorgon då börjar Dennis med väggarna å huset förhoppningsvis.

OM ni vill kan ni checka in Tonjes roliga blogg också<3

( Tbiversen.blogg.no )

God natt!

Ha det bra!

Dag 19

God kvällens! Klockan är 20.40 här hoss oss och vi har inte haft nån ström på hela dagen. Vid förmiddgagen var vi tvungna att få en stor bunke med vatten upp till oss så att vi kunde ialfall skölja av oss. Det kändes riktigt skönt att tvätta av sig för idag har det varit en riktigt varm dag. Kanske därför jag har haft migrän hela dagen och kanske för att idag slog alarmen på 06.00. Vid klockan sju skulle vi gå mot Keisha och mamma för att ta Keisha till skolan. Både jag och Tonje trodde skolan skulle ligga när men det var nu en liten bit. Man skulle ju kunna gå men Keisha är ju så pass liten än så vi var tvungna att ta Barabara minibussarna som är så billiga. Och det är ju positivt. När vi närmade oss skolan så var det massvis med barn klädda i blå vita uniformen och alla var så små och söta. Ropade MZUNGO åt Tonje, mamma och jag skrattade ihjäl. Lilla keisha hade på sig sin nya uniform och den nya ryggsäcken. Bussresan tog cirka 6 minuter och när vi kom fram till skolan var det dags att hitta vilken sal Keisha skulle gå på. Vi fick hjälp av en trevlig dam som sedan visades oss vart Keisha skulle gå. Hon skulle gå i sal C. Läraren som vi hälsade på och som var Keishas lärare var väldigt trevlig. Den första damen vi mötte hjälpte dessutom oss med betalningen. Vi betalade henne 15000 tsh och detta var för juli till december. Månaderna för Januar till juli hade mamma redan betalat åt keisha. Så nu har Keisha ett helt år att gå skolan. När allting var klart så åkte vi hemmåt. Både jag och Tonje var as trötta. Vi köpte med as goda bollar som jag har glömt namnet på. Mamma följde med oss hem för hon ville att vi skulle bjuda henne på te (chai). Men det slutade med att hon inte drack det för att vi hade inte socker att ha i teet. Hon var tvungen att ha socker. När hon smakade på teet så gav hon den grimasen så att jag och Tonje garvade as högt. Jag hade glömt att dom flesta afrikaner älskar att ha socker i te.
När hon inte fick sitt socker så återvände hon hemmåt och ville börja med maten som hon skulle bjuda oss på senare på dagen.  Kort stund efter att hon hade dragit så gick jag och Tonje och la oss. Vi båda somnade ganska snabbt. Vi var trötta och värmen gjorde det värre. Vi sov i två timmar sedan vaknade jag att jag var genomsvettig.  Strömmen hade gott så dushen var inte på. Vi bestämde oss för att gå till mamma och få i oss mat. Idag blev det ris, spenat och kött.

Efter maten hade vi en lång pratsund tillsammans med mamma och en vännina till henne. Jag tycker det är as kul att sitta och höra på när de pratar. Man lär sig väldigt mycket på så sätt.  När klockan blev 18.00 var det dags att gå hem innan mörker.


Nu sk jag tvätta mig sedan sova GOD NATT!


Dag 18

Dag 18

INTERNET DAGEN

Hej hej! Gissa vad jag gör just nu. Jo jag sitter i mörkret och surfar på internet. Strömmen har gott och den lär inte komma tillbaks förens vid 03.00 tiden inatt. Men inga problem just nu för jag sitter vid internet men det väldigt segt med det är iallafall internet. Idag var vi inne för fjärde gången på Milimani city. Och denna gång var vi redo att leverera in skiten och få pengarna tillbaka. Men det som hindrade oss var att vi skulle få pengarna tillbaka för själva modemet men inte Bombay30. Både jag och Tonje blev ju galna där vid disken. VI HAR JU FAN INTE ANDVÄNT INTERNET i 30 dagar VARFÖR ska vi inte få de pengarna tillbaka skrek vi. Men till slut så kom vi fram till att vi bara skulle lämna in modemet och behålla sim Kortet med Bombay30. Därefter betala ett nytt modem som är bättre i mellanlägg. Vi var beredd att satsa på detta än att åka in imorgon tillexempel då vår garanti gått ut. Vi hade då aldrig fått våra pengar tillbaka. Men att vi stället gjorde så att vi betalade mellanlägget så har vi en längre garanti.

När vi kom hem så visades det att detta modem faktiskt fungerade här ute i Mbagala. Internet går väldigt segt men jag iallafall inloggad. Vi är nöjda. Sen så fort vi kommer in mot stade så går nätet fortare. Nu ska jag försöka att sova. Imorgon ska vi upp tidigt och ta lilla Keisha till skolan. Ska bli spännande att se vilken skola hon går på.

 God natt!

 


Dag 17

Dag 17

HAMNA SIDA!

God kväll. Ännu en dag har gått utan internet. Det är så frustrerande. Idag har jag och Tonje sovit till klockan 08.00 son vanligt. Går inte att sova längre. När solen går upp helt och tuppen kallar så vaknar jag upp automatiskt. Efter en morgon med frukost med städning tog vi en promenad ut till vägen och där tog vi en Barabara mini buss. Vi skulle ta oss till Mbagala city för att gå till Vodacom Shop. Efter några minuter gående så insåg vi hur långt det var dit. Taxi fanns inte tillgänglig så vi var tvungna att hoppa in i mini bussarna. Vi fick tacka nej till många mini bussar som stannade och som hade proppfullt med människor i. Till slut stannade en buss som var tom den passade vi på att hoppa in i. Men efter några stop så blev får mini buss lika full. Där satt jag och Tonje, helt intryckta i bussen och fler och fler människor skulle in i den. Jag satt hela tiden och tänkte. Herregud kan de inte förstå att det är fullt i bussen nu. Men till slut var vi framme i Mbagala centrum. Vi fant vodacom shop ganska snabbt och sprang in dit. Det blev inte en så stor hjälp med internet där,de bad oss bara att åka tillbaka till Milimani city där vi köpte den från början. Så nu är vi tillbaka på steg ett igen.

Imorgon ska vi försöka åka in en gång för alla till Milimani City och kräva pengarna tillbaka så vi kan skaffa ett bättre internet uppkoppling.

När vi var färdiga Mbagala så tog vi en vanlig taxi tillbaka. Det negativa är att det var dyrare att ta taxi än att ta mini bussen som kostade oss 200 tsh alltså en krona Svenksa kronor. Skrattretande billigt.

Vi bad taxin att släppa av oss strax innan där mamma bodde och sedan gick vi resten. När vi nästan vara framme kommer lilla Keisha springandes emot oss och ropade dada, dada som betyder syster, syster. Hon blev så glad för att se oss. Mamma höll på med maten. Idag lagade hon indizi med kött. Det är en gryta med speciella bananer, kött och böner. Det smakade otroligt gott. Indizi var min favorit mat när jag var liten. Vi spendera en väldigt lång tid hos mamma idag. Det bästa var ju att hon fick besök efter besök. Till slut var det fullt med nyfikna väninnor som kom och ville hälsa på mig och Tonje. Vi satt alla en lång stund pratade och skrattade. Jag och Tonje lyssnade mest och försökte förstå allt dem sa. Jag tror att vi lärde oss många nya ord och meningar idag. Det var mysigt och lärorikt på samma gång.

Det är sådant jag älskar med människorna häri Tanzania. Alla är öppna och glada. Önskar att alla kunde vara sådana.

Nu ska jag försöka sova. Imorgon blir vi hämtade klockan 10.00. Hoppas det bara inte blir allt för mycket trafik imorgon.

GOD NATT


Dag 16

Dag 16

SKOLUNIFORM TILL KEISHA

Hej hej!! Nu ligger vi här i mörkret igen. Men nu känns det inte lika jobbigt som det var första gången. Vi har börjat anpassa oss för detta mörker ibland. Antingen så har vi ström men inget vatten eller vatten men ingen ström. Det är ok, men när ingen av dem fungerar så blir det jobbigt. Då kan man inte göra något annat än att gå och lägga sig. För internet har man ju inte. Eller så kan man käka något gott. Just ligger vi och äter av den goda ananasen vi fick av morsan tidigare idag. Annars så har vi spenderat hela dagen med att fixa internet för tredje gången. Den här gången hade vi med oss våra egna datorer så att de kunde fixa och installera ordentligt. Till slut lyckades de fixa internet uppkoppling på båda våra datorer. Men efter det att vi kom hem igen så kunde vi inte koppla till fast vi hade bra signal till internet.

Nu ligger vi här igen utan internet. Alla där hemma undrar verkligen hur vi har det här borta. Det är så frustrerande men vi kan inte göra något åt saken. Men vi ska verkligen göra allt för att få internet.

Det positiva är att vi har varandra. En annan positiv sak är att idag har vi ordnat skoluniform till lilla Keisha. Det var inte alla dyrt. Dessutom köpte vi skor, väska penna och anteckningsblock. Hon är väldigt glad för att börja skolan igen. Sedan har jag idag handlat in bananer som mamma önskade att laga till i morgon. Ser fram emot det för mamma banangryta smakar väldigt gott.

Ta hand om er!


Dag 15

Dag 15          

God kväll! Idag har dagen minsann varit lite bättre i jämfört de senaste dagarna. Vi stod upp klockan 08.00. Strömmen var på men vattnet var vi tvungna att sätta på. Genast när vattnet var igång så skulle Tonje först börja tvätta sina kläder och sedan skulle jag få tvätta mina kläder. Nu pratar jag inte om att tvätta kläderna i tvättmaskin utan vi får tvätta för hand. Vattnet gick lite då och då så det tog lite längre tid. När klockan blev 12.00 gick vi till morsan ställe. Herregud vad de bygger snabbt. Det var cirka 15 personer som jobbade med huset. Jag och Tonje köpte med vatten till arbetarna och hade räknat med att de skulle vara 6-10 personer med dem var många fler. Men de blev tacksamma att få lite kallt vatten. De är alltså snart klara med Foundation (grunden) imorgon blir dem helt färdiga med Foundation sa Dennis. Sedan är det dags att börja med del två i bygget. Han ville börja med det redan på måndag. Då blir det att bygga ytterväggar, innerväggar och sedan taket.

Idag bjöd morsan på Ougali med bruna böner och de smakade väldigt gott. Det blev en hel dag nästan vi mammas hus idag. Vi fick lära oss lite nya swahili ord som skrev ned i mitt anteckningsblock. Tonje och lilla Keisha satt och räknade matte ur Keishas mattebok. Vi nämnde det idag för mamma varför inte Keisha går i skolan. Hon svarade bara att hon inte har pengar. Jag blev arg och nämnde att jag skickar ju pengar till henne varje månad. Fick inte ett ordentligt svar, bara att hon har betalat hennes skolgång men hon har inga kläder att ha på sig. Som ni förstår så måste man ha uniform här nere. Jag och Tonje tänker skaffa uniform till henne och sedan ta henne till skolan på Måndag. Barnet har ju fan en framtid självklart ska hon få gå i skolan. När jag såg henne jobba i matteboken idag märkte jag att hon har lärt sig väldigt mycket och hon vill lära sig mer. Därför ska hon fortsätta att gå i skolan tycker vi.

Efter att spenderat några timmar hemma hos mamma var det dags att gå hemåt till vår lilla lägenhet som vi inte hade några förväntningar på om vi hade ström eller inte. Chockerade som vi blev så hade vi faktiskt ström. Men vattnet fick vi sätta på för den funkade inte. Nu ligger vi här i sängen och strömmen har gått en gång men kom snabbt tillbaka igen. Nu är vi nyduschade och ligger i sängen med strömmen igång i taket. Idag kan vi inte klaga. Vi har dessutom hunnit tvätta lite kläder som nu hänger ute och ska torka under natten. Imorgon blir det en ny dag och hoppas vi får iordning på internet. Vi blir hämtade klockan 09.00 och förhoppningsvis ska Mamma och Keisha med till city. Vi får se! Nu blir det läggdags.

God natt!

 

 


Dag 14

Dag 14

MLIIMANY  CITY

 

Hej hej! Idag har vi haft en hel dag på city. MLIMANY CITY är det köpcentret som vi ordnande internet på. Men som vi idag var tvungen att åka tillbaka till för att ordna ett längre abonnemang.  Vi köpte ju då ett 7 dagars start abonnemang men som bara räckte i 3 dagar. Men vi tänkte då att satsa på att köpa 30days abonnemang som skulle hålla i 30 dagar och fick då betala 30.0000 TSH. Efter att handlat in all mat och saker som vi skulle ha till vår lilla lägenhet så åkte vi hem. När vi väl kom hem drog jag en sväng till morsan för att kolla läget. Där var det helt tomt nästan. Bara två byggare befann sig där. Klockan var ju så pass mycket att alla hade gått hem för dagen. Mamma hade dragit till kyrkan samma sak gäller med Dennis the FUNDI ( Byggaren). Där satt jag ensam och han mannen som var där sa åt mig att ta lite mat som mamma hade lagat till mig. Det var Ougali med fisk. Smakade väldigt gott. Klockan började bli mycket och jag ville gå hemåt innan det började bli mörkt. När jag kom hem vid 18.00 tiden så var Tonje frustrerad hon kan inte komma åt internet. Kort därefter provade jag mitt trådlösa internet. Samma sak där ingen internet och inget aktiverat kort. Alltså jag blev så arg, att man inte ens kan lita på ett företag här i Tanzania. Helt otroligt. Men inte bara internet, sedan gick strömmen och vattnet funkade inte. Det blev bara mörkare och mörkare och ingen ström. Jag och Tonje fick lägga oss sova och luktade som apor, vi hade inget annat val. Ingen internet, ingen vatten och inget ström. Vad fan ska man göra då. Vi bestämde oss för att somna in och hoppas att natten skulle gå fortare. Jag vaknade av att strömmen kom tillbaka en snabbis vid 03.00 inatt med sedan försvann den igen.

Får hoppas på en bättre dag imorgon. Vi tänkte bara vara hemma och ta det lugnt kanske tvätta lite kläder och besöka morsan lite tidigare på dagen.

 

 

 


Dag 13

DAG 13

VILKEN HIMLA DAG

OBS: skrev fel om att betala vakten100 dollar per natt. Utan vi ska betala honom 100 dollar per månad.

Idag har dagen börjat ganska bra. Kände mig lite febrig med det gick över ganska snabbt när jag låg vid stranden och slappade. Försökte då passa på att surfa på internet med det nya trådlösa mobilbredband men det funkade så klart inte. Imorgon blir vi förhoppningsvis hämtade vid klockan 09.00 för att få åka in och fixa internet än gång för alla. Svängde förbi för att titta på mammas bygge och jag ska säga er en sak att där går det undan. Idag var det ungefär 6-7 gubbar där som höll på. Det har kommit så långt att de har grävt fram modellen på marken och snart ska är det dags med att stapla på cement blockar som de också höll på med att ställa dit. Det är full fart där morsan bor. De flesta av byggarna sover till och med där sedan går de upp tidigt och börjar bygga. Jag tror att det kommer att gå bra det här.

Efter att vart hos morsan i cirka en timme var det dags att röra oss till det stället vi skulle bo. Tidigare idag hade vi vart där och lämnat in våra resväskor och då såg det väldigt bra ut. Men allting vände. Det började bli varmt och vi hade inget vatten att dricka. Hungriga som djur var vi och vi svettades. Sedan hände det värsta av det värsta strömmen gick och det blev alldeles kolsvart i vår lilla lägenhet. I en timme satt vi mörkret. Vi satte på oss våra Huvudlampor och började käka vår mango som vi hade handlat in. När vi satt där i mörkret och åt så började vi skrattade åt situationen som vi befann oss på. Aldrig hade vi upplevt något liknande. Iallafall inte Tonje! Men kvällen slutade lycklig ändå. Mammanchina anlände till slut som hon sa att hon skulle göra. När hon kom ordnade hon allt genom att ringa en Foundi = Vaktmästare, så nu har vi ström och vatten att duscha i. Dessutom har vi en ung vakt som vaktar oss inatt. Det börjar bli bra. Nu saknar vi bara ett kylskåp och mat som vi kan äta. Nu ska vi sakta men säkert börja somna in i vår säng. Hoppas att första natten kommer att gå bra här ute i Mbagala. Undrar hur många som har fått reda på att vi ska bo här. Jag tror säker att en stor del av byn vet om det. Men vi ska försöka att smälta in så gott vi kan. hahahTonje ska försöka att smälta in iallafall. Nu blir det sömn. God natt!

 

P.S

Saknar redan Emma och pappa som reste igår vid denna tid. Hoppas de kom fram hela och nöjda.

Tack för en underbar solsemester tillsammans med er båda<3

 

 


Dag 12

Tjohoo nu sitter jag och Tonje ute vid strandhyttan och surfar runt på nätet. Idag har vi vart på city hela dagen och ordnat med Internet. Vi har ordnat oss Vodacom trådlös. Nu får vi hoppas att det går att lägga upp lite bileroch videibloggar igen. Dessutom har vi ordnat oss boende. Vi ska bo ute där mamma bor hos henne kompis. Vi kallar henne mammachina. Hon har flyttat till ett nytt ställe så vi ska få hyra ett rum i hennes gamla hus. Vi ska betala hela 500 dollar som hon vill ha. Skit billigt ju. Sedan ska vi betala att en vakt ska vakta huset medans vi sover. För så fort grannar får reda på att det bor två unga tjejer i byn, ensama kan det hända grejer. Vi vill inte ta chansen att klara oss själva i det stora huset. Vakten ville ha 100 dollar per natt så vi tyckte det var värt det.
Efter att vi hade sett på stället vi ska bo så drog vi och kollade på mammas bygge. Byggarna hade börjat riva ned alla träd som måste tas bort. Sedan blir det att bygga the först ground. Pappa hjälpte med igår med att planera bygget med byggägaren. Vi kom överens om att dela upp bygget och betalningen. Delningen är på tre delar. Först delen är tt bygga grunden, sedan väggarna och tak och sist målningen, fönster och dörrar. Och allt eftersom så får han lön när han byggt färdigt delarna. På så sätt blir ingen lurad. Jag är så glad att det pirrar i kroppen.
Längtar tills allt blir klart.

Ikväll ska vi äta god middag tillsammans för Pappa, Emma och Sebastian reser hem till sverige ikväll. Känns ganska tungt. Nu ska vi klara oss helt själva. Nu är jag verkligen tvungen att lära mig Swahilli så allting blir mycket lättare. Nu ska jag fortsätta att njuta av den härliga ljuden av havet och mysa med familjen.

Ta hand om er!


Nyårsafton 2011Dag 11

Hej hej! Nu sitter jag vid hotelrummet och slappar lite. Idag vaknade jag ganska tidigt och tog en joggingrunda på stranden. Sedan blev det en stor frukost för jag blev as hungrig. Just nu ligger Tonje och sover i sängen. Hon blev lite för mycket solbränt igår när vi badade och solade hela dagen. Idag när hon vaknade var hon svullen i hela ansiktet. Igår kväll var hon alldeles röd för hon hade bränt sig. Stakarn. Jag själv brände mig lite på näsan och ryggen som jag inte smörjde in. Jag får skylla mig själv. Idag blir det en lugn dag igen vid klockan två hoppas jag att Dennis min byggare ska komma hit. Vi ska diskutera bygget till mamma som han tänkte börja med imorgon. Jag längtar bara tills han börjar med allt. Ska bli spännande att se hur det kommer att se ut till slut. Mamma och lilla Keisha längtar också.

Nu ska jag försöka ta mig ut till stranden och ligga och läsa min Swahilli lärobok.

Ta hand om er<3


Bilder kommer snart!

Internet är så jävla segt här borta att jag får vänta med att lägga upp bilder...
Ni får njuta av texterna så länge;)

Kram kram

Dag 9

HAPPY NEW YEAR

Ligger just nu i sängen inne på hotellrummet och har precis firat nyårsafton vid stranden. Det blev verkligen en lugn nyårsafton 2011 för mig och familjen. Anledningen till det är att vi var helt utmattade efter Serengeti har inte haft en lugn dag på 5 dagar. Vi kändes oss utslita så det blev en lugn kväll med ett par glas drinkar och vin. Men ska jag vara ärlig så kändes det skönt att fira nyår med min familj och det bästa var ju att det är varmt och skönt. Inget kan bli bättre en att fira nyår på stranden. Just nu är det en timme kvar tills Sverige blir till ett nytt år. Vi ligger två timmar före dem.

Jag hoppas att ni får en bra Gott nytt och lycka till med allt i det nya året. Mitt nyårslöfte är att bli färdig med mammas hus innan jag reser hem till Sverige i mars. Har jag nämnt att jag har varit hos henne hela dagen. Vi har planerat bygget och jag har hittat en Foreman som kommer att hjälpa mig med bygget. Längtar nu bara tills vi börjar med bygget. Vi hade tänkt starta bygget nu på måndag. Återkommer med mer information, för just nu börjar jag bli riktigt trött. GOTT NYTT ÅR.....

ÖNSKAR ER ALLA EN LJUS OCH LYCKLIG 2011

 


Dag 8

ARUSHA -DAR ES SALAAME

Hej hopp gummi snopp! Idag klockan 06.00 stod vi och väntade på bussen mot Dar. Vi började köra vid 7.00 och kom fram klockan 18.00. Bussresan tog alltså 11 timmar. Ni kan förstå hur trötta vi var efter det. Med en gång vi kom fram till hotellet på South Beach så kändes det bara att man ville slänga sig ned i sängen och dö.

Men istället tog vi en snabbdusch och sprang till restaurangen och käkade mat. Efter maten hade vi en mysig avslappnad pratstund tillsammans. Sen började klockan bi väldigt mycket att det började bli dags att sova. Kände att mina ögon började bli tunga efter ett glas rött vin. Till slut gick jag och Tonje till vårt rum. Efter några timmars prat om allt så blev det sovdags. Imorgon är det utcheckning klockan 11 och sedan dra till det nya hotellet. De skall ha internet där nämnde pappa så det blir lite mer tajta inlägg förhoppningsvis. Imorgon ska vi däremot åka till mamma igen och kanske få träffa min foreman som ska hjälpa mig med att bygga huset. Jag har ritningar och allt klart så jag hoppas att allt går bra.

Nu ska jag krypa ner och sova. Imorgon blir det en lite längre sovmorgon. NAJZ!

God natt<3


Dag 7

 

Serengetti/ Ngorogoro krater

Hej hej. Vilken dag vilken dag. Klockan 05.00 larmade våra telefoner, det var dags att kliva upp. Det var alldeles kålsvart ute. Innan solen sakta började stiga upp och man hörde fåglarna sjunga. Efter att vi hade slängt i oss lite frukost så var det dags att ta all vår packning och sätta oss i bilen. Det var vår sista natt i Serengeti. Jag tycker att det var en härlig upplevelse att få bo ute bland alla vilda djuren. Men det är inte bara djuren men också alla små insekter som var överallt. Förutom alla småkrypp som man faktiskt klarar av att undvika om man inte bryr sig. Man är inte från små staden Alta som vissa andra här i gänget som skrek åt minsta lilla spindel och kryp. Nya upplevelser är alltid bra, bra som dårliga.

Klockan 06.30 började vi köra mot Ngorongoro Krater det är en annan djurpark. Här åkte vi ned i en sådan kallad krater. Idag fick vi bland annat se en av de djuren som fattades i vår BIG FIVE som jag nämnde igår. Noshörningen! Så vi lyckades att se alla BIG FIVE djuren som innehöll Lejon, Elefant, Leopard, Noshörning och Buffalo.

Men inte nog med det, idag fick vi se en hel del i Ngorongoro krater. Det första vi ser är fem stycken Geoparder som väntar in ett byte mitt ute i savannen. Men bytet försvinner iväg och de fortsätter att vänta in nåt annat djur. Sedan får vi syn på en Elefant med världens betar. Betarna nådde ända ner till marken nästan och dessutom var elefanterna gigantiska. En kort stund efter vår lunch rast så får vi syn på tre stycken lejon. Två hanar och en hona. De ligger och mumsar i sig ett byte de precis hade jagat. Vi såg inte riktigt vilket djur de käkade upp med den hade svart skinn iallafall. Det var fanatiskt att se, precis som i tv fast man såg det i live. Jag kan bara säga en sak att man måste åka på safari, ni får bara inte missa denna maktfulla natur.

Efter tre timmars tur nere i Ngorogoro kratern var det dags att köra tillbaks mot Arusha hotell, bort från naturen. Och istället till mycket bilar och människor. Ibland så är det skönt att slippa all trafik och mycket människor överallt. När vi äntligen kom fram hela och glada till Arusha hotell var det bara att hoppa in i duschen med en gång. Jag luktade verkligen apa, så det kändes skönt med en varm och god dusch.

Imorgon dag 8 ska vi stiga upp klockan 05.00 igen för att ta bussen klockan 05.30 som tar oss tillbaka till Dar es salaame och till South Beach Hotell. Där vi var från och med dag ett. Nu måste jag verkligen sova annars kommer jag aldrig komma upp imorgon. Godnatt<3

OBS BILDER KOMMER SNART!


Dag 6

(Dag 6)

SERENGETTI SAVANNEN

Vaknade upp vid 06.00 tiden av att fåglarna började sjunga för att solen var på väg upp. Det lös ett varmgult lys över hela himlen. Ska försöka komma ihåg att ta en bild imorgon så får ni se. En Otrolig utsikt var det. Vi började vår safari resa vid klockan 07.30 och har kört hela dagen. Vi har hunnit och se en massa vackra djur. Vi har aldrig sett såhär mycket djur samlade på samma ställe. Det mesta vi såg och som fanns hela tiden att se var Elefanter och Giraffer. Annars så såg vi Lejon, Flodhästar, Antiloper, Apor, Babianer, Zebror, Krokodil, Buffalo, Ödlor, fåglar, mus och sist men inte minst Leopard. En lyckad Safari i Serengeti för min del. Och imorgon inväntar det mer safari då vi ska åka ner i Ngorogoro krater och se de djuren där. Då hoppas jag att jag får syn på Gepard och Noshörning.

LITE SMÅFAKTA OM DJUREN

ELEFANTER
Kan väga upp mot 6 ton och kan springa i 50km/h.  Honorna är gravida i 22 månader nästan 2 år.

De äter cirka 200 gräs kg om dagen.

GIRAFFER

Skillnaden mellan hane och hona är att hanen har lite mörkare fläckar och har små horn på huvudet. Honorna har lite ljusare fläckar och har inga horn på huvudet.

FLODHÄSTAR

Kan hålla andan i 5-8 minuter under vattnet med sina stora lungor. De kan gapa så stort som i 90 graders vinkel.

VISSTE NI OM DE THE BIG FIVE?

THE BIG FIVE är djuren som betyder mest i Tanzania. Dessa djur är oftast starkast och lever i flock och beskyddar varandra från farliga situationer. De är dessutom väldigt eftertraktade av människor. Speciellt av jägarna som är ute efter att sälja till exempel Elefanternas betor för att sedan tjäna en massa pengar på dem. Eller att döda ett lejon för att sedan stoppa upp den och sälja den för en massa pengar. När vi var i Ngororgoro krater hade Noshörningen till och med övervakning för att inte nån skulle skjuta dem.

(THE BIG FIVE)

ELEFANTER, BUFFALO, NOSHÖRNING, LEOPARD OCH LEJON

OM ni undrar så har dom flesta bilderna tagits av den bästa Cameran.  

500D med lince 70X300

Ha det bra!

OBS!
KOMMER BILDER SENARE!


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!